WAAROM DEZE WEBSITE

Je wilt konijnen gaan houden,
niet binnen en ook niet alleen in een hokje buiten.

Je gaat opzoek naar informatie.

En dan komt het, je kan er bijna niets over vinden.
Op veel websites wordt buiten
houden zelfs afgeraden

Over binnen houden is ontzettend veel te vinden,
over voeding, ziekte, gedrag en
omgang ook.

Maar over houden in een ren in de tuin in een groep
is heel weinig te vinden en als

je iets vindt is het
zo onvolledig.

Ik heb nu 25 jaar groepjes konijnen in mijn tuin
in verschillende rennen en
het is ontzettend leuk.

Door de fouten in de loop der jaren heb ik veel geleerd
en daarom deze website,
dan hoef jij niet de zelfde fouten te maken.

Ik hoop dat je net zo enthousiast wordt als ik,
dat is fijn voor de konijnen,
want konijnen horen niet alleen te leven.

Op mijn manier leven ze lekker samen,
kunnen ze graven, rennen, zonnen,
elkaar likken, aan grote takken knagen, in de sneeuw spelen enz.

Zo leven ze het dichtst bij hun natuurlijke manier van leven.
Ze zitten niet opgesloten en kunnen naar buiten wanneer ze willen                                                                                                     

Ze blijven dan zo schuw wordt gezegd, niet als je het op mijn manier doet,
dan eten ze uit je hand.

Het neemt zoveel plaats in in je tuin en je tuin wordt er niet mooier op.
Ik zal je laten zien dat het juist een aanwinst is voor je tuin.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DE REN

   

Waar moet je op letten bij het maken van de ren?

Maak de ren zo dat je vanuit je huis ook naar de konijnen kunt kijken. Dat is vooral leuk in de winter wanneer je niet zoveel buiten bent.

De grootte is natuurlijk afhankelijk van hoe groot je tuin is. Maar minimaal moet een ren toch 4 bij 2 meter zijn. De konijnen moeten voor elkaar kunnen weg rennen.

De hoogte moet minimaal 70 cm zijn anders springen ze erover heen. Voor sommige konijnen is 70cm niet genoeg. Dan is het verstandig je ren af te dekken.

Voor de ren maak je gaaspanelen. Hoe groot bepaal je zelf. Dat ligt aan de plek waar de ren komt.
De eerste  ren hieronder heeft 3 panelen die aan elkaar zijn gemaakt met 3 scharnieren zodat ze goed in een hoek kunnen staan. dat is echt stevig. De panelen worden aan de muur vast gemaakt of aan de schutting met haakse hoekjes. Mijn panelen zijn 70 cm hoog.
Voor 1 paneel koop je twee lange latten voor onder en boven en twee korte latten voor ertussen. dat is het stevigst. Je zet ze vast met hoekjes aan allebei de kanten. De dikte van de latten is 1.8 de breedte 4cm. Het gaas dat je moet gebruiken is klein vierkantjes gaas. Dat kunnen de konijnen niet kapot bijten, kippengaas wel daar kunnen ze hun tanden omheen zetten. En ook een vos kan zo het gaas niet kapot bijten. het gaas kun je er tegenaan nieten.
Vroeger had ik mijn rennen niet afgedekt maar nu er in de buurt een vos al een paar keer  konijnen heeft doodgebeten heb ik ze afgedekt met gaaspanelen.
Voor de panelen erop kun je dunnere latten nemen. Ik heb het in drieŽn bij de eerste foto omdat ik het met restjes latten heb gemaakt . Maar mooier is in tweeŽn  zoals foto 4 hieronder .Drie scharnieren er op en je klapt ze makkelijk open. Op het hok zitten dwarslatjes die zorgen ervoor dat je  de panelen niet te ver doorduwt en in de ren vallen. Maak je schoon dan til je de panelen eraf.

De ren op foto 5 is gemaakt met de groene panelen die tegen palen vast gemaakt zijn. Het zandgedeelte is met betonnen paaltjes omgeven met daarop weer zelfgemaakte gaaspanelen die wel in de hoeken met scharnieren zijn vastgezet. En aan de schutting en aan de betonnen paaltjes. Doe de kant waar het gaas erop geniet is aan de binnenkant van de ren. Dan kunnen de konijnen niet aan de panelen knagen.

 

                                         

 Hok met gaaspanelen   4 latten van 1.8 dik en 4 cm breed              Zowel voor als achterop     afgedekt met 2 panelen  dwarslatjes op het hok     panelen eraf om schoon te maken.

van vierkantjesgaas                                                                                                                                hoekijzertjes

Zelf moet je gemakkelijk in de ren kunnen. Ik stap er zo overheen. Maar een deurtje kan ook Vooral met kinderen is dat handig.
 

De vorm van je ren maakt niet zoveel uit. Het ligt er maar aan wat voor tuin je hebt en hoeveel plaats.

Een lange smalle ren van 1 meter breed en 2 tot 3 meter lang, met het hok erbuiten kan ook. Daar kunnen ze toch fijn in rennen.

Mijn rennen bestaan uit een betegeld gedeelte en een stuk zand om in te graven.

Onder dat zand ligt gaas in de vorm van een kuip, anders graven ze er onder door. Alleen 60cm de grond in is echt niet genoeg. Dat had ik ook in het begin en daar groeven ze gewoon onderdoor. Het beste is vierkantjes gaas met een kleine maaswijdte . Gewoon kippengaas wordt soms doorgebeten en dan kunnen ze alsnog te diep graven en ontsnappen. Wel is na een jaar of 8 het gaas doorgeroest. Als je er gaaspanelen van de gamma inlegt dan gaat het een eeuwigheid mee.

Ik heb het gaas vast gemaakt aan de panelen die ook 50cm  het zand in gaan. Ik heb het als het ware vastgenaaid. Een diepte van 50cm is goed. Ze kunnen dan lekker holen graven. Maar niet diep genoeg om in te wonen. En als ze instorten dan raken de konijnen  niet bedolven onder het zand.

Op het betegeld gedeelte staan de hokken. Dat is gemakkelijker met schoonmaken. Vooral als het regent, anders sta je in het natte zand.

Wat je niet moet doen is tegels onder het zand. Dan kan de regen er niet doorheen lopen en wordt het een modderpoel. Ook om het zand schoon te spoelen moet de regen erdoorheen kunnen.

Tussen het zand en de tegels moet je een afscheiding van een 30cm of zo maken. Anders blijf je vegen.

Dat kan van houten paaltjes. Als je daar  een plank op maakt kunnen de konijnen daar ook fijn op liggen.

Maar pas op! Bij de paal sprong een konijntje van mij van de plank zo over het hek. Daarom een bol op de paal gemaakt.  Die houten paaltjes zijn in een paar jaar weggerot

Daarom  heb ik nu mijn graafgedeelten gemaakt met betonnen paaltjes van een halve meter lang. Die gaan een eind de grond in en daartegenaan liggen gaaspanelen van de gamma met een maaswijdte van 5 bij 5cm. Dat gaat een eeuwigheid mee. Op de betonnen paaltjes staan weer zelfgemaakte gaaspanelen.
 

   

     de afscheiding tussen zand en tegels                                        Of eten                                                                        Het gaas zit een eind in het zand                                    betonnen paaltjes met daarop gaaspanelen

 

Maar moet je ren van boven ook afgesloten zijn? Dat ligt eraan hoe je tuin is gelegen. Heb je een omheinde stadstuin net als ik dan is dat niet nodig. Volwassen konijnen hebben niets te vrezen van katten. Wanneer er kleine konijntjes zijn dan moet de ren dicht zijn want katten pakken wel jonge konijntjes..Het leukste is als je zo in de ren kan en in het voorbij gaan een aai kan geven. Om ze tam te maken moet je ook zelf in de ren kunnen. Maar ik heb nu al mijn rennen afgedekt want in mijn buurt was al 2 keer een vos op bezoek geweest en had verschillende konijnen dood gebeten.

Ook heb ik een konijn dat echt overal overheen springt en die ren moest echt afgedekt.

 

Woon je in een buitengebied of aan de rand van de stad vlakbij de natuur dan is het verstandig om een geheel afgesloten ren te maken. Gebruik dan gaas met een opening van hoogstens 2,5 centimeter en met een diameterdraad 1,4 zodat het niet door te knagen is.. Want wezels,hermelijntjes en marters kunnen door heel kleine openingen.

Maar zorg toch dat je makkelijk in de ren kunt.  Maak hem daarom in 2 of meer stukken zodat hij handelbaar blijft. En zet hem als jij in de tuin bent altijd open.

Ook roofvogels zijn een reŽel gevaar als je in een buitengebied woont.

 

     

       het is leuk als je in de ren kunt zitten                                       ren met deksels                                                        onhandig rennetje onder het hok           afgedekt met scharnierbare panelen die eraf getild kunnen worden.

 

Je moet in de ren overal bij kunnen om schoon te maken. De hokken met een rennetje eronder en dan een klein gaasdeurtje zijn erg onhandig. Er zit een houten rand op de grond waardoor je het niet makkelijk kunt uitvegen. je moet helemaal op je knieŽn door dat kleine deurtje de boel aanvegen.

Maar ook als een konijn ziek is en je moet hem pakken. Daarom ben ik geen voorstander van een konijnenberg met lange tunnels van buizen waar je niet bij kunt en ook niet in kunt kijken. Wel kan je twee gedeeltes met elkaar verbinden door een buis van gaas die b v tussen de planten door loopt.  Of een rioolbuis. Als hij maar niet te lang is en jij er eventueel bij kan. Met een zachte bezem kun je eventueel een konijn uit de buis schuiven. Hieronder zie je een ren die een eind van het hok ligt en die verbonden is door een buis van gaas door de bosjes heen.

                                                                                                                                                        

        

het hok met rechts de gaasbuis                      hier loopt hij naar toe                                                          de buis bovenaan

 

Dikwijls zie je rennen die geen sieraad voor de tuin zijn. Dat is jammer. Een ren moet juist een aanwinst zijn voor je tuin. Hij moet een geheel vormen met je tuin. Hier wat mogelijkheden hoe je het er leuk uit kunt laten zien.

In de ren zelf zal niets groeien. De konijnen bijten alles stuk zelfs als ze het niet lusten. Ook gras blijft niet heel.

Ik heb het geprobeerd op drie verschillende manieren maar het is niet gelukt. Maar rondom de ren kun je wel van alles laten groeien.  En ik heb boven het graafgedeelte een pergola gemaakt waar bruidssluier overheen groeit. Dat lusten de konijnen graag. Ik trek de slierten erdoor heen. Ze staan te balanceren op twee poten om van de lange slierten die naar beneden hangen een stukje af te kunnen trekken, heel leuk om te zien. Ook druiven zouden heel geschikt zijn. Maar mijn tuin is op het noorden en die krijgen dan niet genoeg zon. Wel kun je er doornloze braam overheen laten groeien, dat groeit over het graafgedeelte van de ren van mijn drie wildjes. Heerlijk die bramen.

Hier zie je twee foto's van mijn ren hoe die in de tuin ligt. De middelste is van toen ik de ren pas had met het groene boogjes gaas nog op het te lage hek.

 

              

de oude ren in de tuin van boven af in de winter                        Mijn eerste ren                                                mijn oude  de ren van achter uit de tuin gezien                                                                            mijn huidige ren in de zomer

met de nu kale pergola en kale wintertuin

 

De pergola geeft in de zomer schaduw op het zand.  Om het hele graafgedeelte ligt border, langs het betegelde gedeelte loopt het pad. Langs de ren kun je ook planten zetten in potten. Aan  de schutting kun je bloembakken hangen of als je een plat hok hebt kun je daar een bak op zetten.

Wel moet je goed kijken welke planten je er neerzet. Alles wat erdoorheen groeit wordt opgegeten. Elk blaadje dat naar beneden dwarrelt wordt gepakt.  Daarom mogen het geen giftige planten zijn.

In de giftige plantengids van Tirion vind je alle planten die ook maar een beetje giftig zijn. Staat een plant er niet in dan kun je hem rustig naast je ren zetten.

 

 

Dikkeman luistert en kijkt  vol aandacht naar                                   Doortje vindt bruidssluier erg lekker                                                                                    het boek                                                          bloembakken op het hok.

naar de hamster die in de pot graaft.

 


Nu wat uigebreide foto's van mijn  rennen  in de loop van de 25 jaar. Ik heb steeds weer de rennen veranderd en verbeterd.
Wil je de foto's groter zien klik dan op het kleine fotootje


Mei 1993 De eerste ren met een veel te laag hekje en twee gekochte hokken verbonden door een buis en onze eerste 3 konijnen Babbel Knabbel en Flippie

Al gauw sprong Babbeltje over het hekje. Ze gingen ook graven en maakten holen.

Er kwamen bergen zand onder het hok vandaan . Te veel En 26 oktober van het zelfde jaar bleek hoe dat kwam. Ze waren lekker onder de omheining door gegraven en hadden wentels gemaakt. Flippie bleek een mannetje die hadden we al gecastreerd, op tijd dachten we, .niet dus  2 nesten onder de grond geboren. Maar liefst 15 kleine konijntjes kwamen naar boven op 26 oktober zo ongeveer 3 weken oud. De planten in de eerste ren waren binnen een mum van tijd verdwenen, opgegeten of doorgebeten.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1994 tot 2002

We wilden er wel een paar houden. Daarom zelf nieuwe hokken gemaakt Op de hekjes had ik groen gaas gemaakt zodat ze er niet meer over konden springen en het zand werd voorzien van een gaasbodem zodat ze niet mijn tuin verder konden ondertunnelen. Twee konijntjes mochten blijven Stippie en Pepper  Nu hadden we 5 konijnen. Ook een stuk bij de ren getrokken. In 1995 ging Knabbel dood. We wilden nu wel een bewust nestje. 3 Konijnentjes werden geboren in augustus 1995. Alle drie vrouwtjes door een fokker laten controleren! Alle 3 mochten ze blijven. Het werd een heel hecht groepje van 7 konijnen.

Maar een van de drie kleintjes bleek toch een mannetje. Daarom in de winter van 1996 in februari 4 nesten.  Overal in de ren nesthokken gemaakt. Maar liefst 21 konijntjes werden er geboren. Daarvan bleef alleen een blind konijntje Danny Blind een vrouwtje. Dus nu hadden we er acht.   Dec 1997 ging Flippie (ons eerste mannetje) dood., november 2000 Pepper , september 2001 Dannyblind en juli 2002 Stippie 9 en half jaar oud.

Daarom 2002 2 voedsters erbij uit de winkel,  Margootje en Doortje

 

        

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2003 tot 2005 de bejaardenren
Daar woonden  Pukkie, Dikkeman en Babbel. Ze kregen ruzie met de jongere konijnen en konden de rangorde perikelen niet meer aan. In aug 2005 zijn  de laatste oudjes gestorven en is de bejaardenren weer bij de grote ren getrokken, Op de eerste twee foto's zie je hoe de ren in de tuin lag. Let bij foto 2 op de afscheiding tussen zand en bestrating. Zij konden niet meer zomaar in het hok springen door hun oude stijve botjes. daarom  wat stoeptegels als trap.

 
      
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2003

Dan de grote ren. Hier woonden 8 konijnen Doortje en Bartje met hun 6 kinderen Evert, Belle, Trixie, Koetje en de gebroeders de Wit. ( geboren 26 aug 2003) Eigenlijk hoort de bejaardenren hierbij. Maar de twee oudjes konden de rangorde schermutselingen niet meer aan. Je kunt goed zien hoe de ren in tweeen is gesplitst. Ik had gelukkig het hok uit drie stukken gemaakt zodat ik het kon splitsen. Gaaspaneel ertussen en klaar.
Je ziet de ren in de zomer , in de winter. Van achteruit de tuin en van voor genomen.

Foto 5 laat de vluchtwegen  goed zien Ze kunnen achter het hok langs het hok binnen schieten zowel links als rechts of onder het hok door. Het is 25cm hoog. Ze springen zo met gemak op de plankjes. Op de volgende foto zie je hoe het hok van de schutting staat. Als ze daar aan gerend komen kunnen zowel op als in de tunnel duiken. Die tunnel ligt op een stapel stoeptegels. Die liggen zo diep als  gaas zodat ze er niet onder kunnen graven.
Op de 6de foto zit Bart op twee betonnen u profielen. Die zijn erg leuk te gebruiken. Je kunt er een tunnel van maken. Dan kunnen ze erop en eronder door. Ik heb hem wat verhoogd door er stenen onder te leggen. Mijn konijnen kunnen zo gemakkelijk in het tussenhok springen, een plank ervoor is tegen het eruit vallen van het stro en ze kunnen door de tunnel onder het hok komen.
De laatste foto is een overzichtsfoto van de twee rennen in de tuin 

Intussen zijn de rennen weer veranderd verderop zijn daar foto's van.

Al deze konijnen zijn ondertussen overleden. Meneer de Wit en Koetje als laatste 10 jaar oud.
  

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2005

Hieronder de ren van Ginger en Jagger. Deze ren was onder de appelboom gelegen. Daarom moest hij helemaal overdekt worden met gaas. Een appeltje op 'n konijnenkopje..... ik moet er niet aan denken.
Ook hier weer een graafgedeelte en een betegeld gedeelte. Ik heb het hok schuin gemaakt en het zijgaaspaneel is ook schuin. Zo kunnen de appeltjes eraf rollen. De groene gaaspanelen hangen aan haakjes aan de schutting en rusten op het hok en de gaaspanelen aan de voorkant. De groene panelen kunnen er allemaal makkelijk af.
Van het bovenhok loopt een plank naar een stapel stoeptegels die op het gaas in het zand staan. Dan kunnen ze er nooit onder graven.
Van het zand naar onder het hok loopt een buis en daarop een plank. Ze vinden het heerlijk om door die buis te gaan. En op de plank liggen ze erg graag. Er zit vloerbedekking op zodat het niet glad is. Ook op de schuine plank zitten vloerbedekkingrepen bij wijze van trap.

Een paar jaar later zijn hier 3 andere konijntjes gaan wonen. Twee wildjes en een konijn uit de grote ren. Deze ren is goed afsluitbaar en dat was echt nodig voor de twee wildjes. Het zijn echte ontsnappertjes.

Deze ren is opgeheven De wildjes zijn verhuisd na de renovatie van mijn rennen naar een ander plekje in de tuin.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In 2006 was ik begonnen met het opvangen van zwangere konijntjes voor Opvang jamies.

daarvoor had ik een speciale ren gemaakt in mijn tuin. de "kraamren".

De ren moest goed dicht kunnen want de  kleintjes moeten er natuurlijk wel veilig in zijn.

De gaaspanelen rusten op het dak en haken achter die knop op foto 3. De houten knop zorgt ervoor dat ze er niet af kunnen glijden. Op de laatste foto zie je hoe de ren in de tuin ligt.

   

Eerst was de kraamren anders. In mijn tuin was het een te groot groen blok, daarom heb ik hem veranderd. maar als je een ren zonder palen wilt maken is het wel een handige constructie .
De hokken zijn de zijkanten van de ren en op het dak kunnen makkelijk panelen liggen om hem af te sluiten.
Het paneel aan de voorkant kan aan de hokken worden bevestigd.
het hok heeft een hoge ingang naar het nachthok. Dit omdat het bedoeld is als nesthok en zo vallen de kleintjes er niet uit. Ook niet als ze aan de tepel blijven hangen als moeder weg springt. dan blijven ze hangen achter de rand.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2007 tot 2012

November  kreeg ik twee wildjes er bij. Omdat een van de meneertjes de Wit niet meer zo goed in de groep lag heb ik hem eruit gehaald. Hij mocht gaan samen wonen met de twee nieuwe konijntjes. Zijn naam werd Cornelis en de wildjes kregen de namen Corrie en Neeltje. Ze hebben tijdelijk in de helft van de kraamren gewoond. Maar in April 2007 zijn ze verhuisd naar de ren van Ginger en Jagger omdat die goed af te sluiten is. Ze ontsnapten steeds.

Ginger en jagger zijn naar achter in de tuin verhuisd, waar de kraamren was. Voorlopig vang ik geen kleintjes meer op. Want boven die ren is de pruimenboom en daar zitten regelmatig duiven in. Die dus ook poepen in de ren. het bleek dat de kleintjes daar niet tegen kunnen. Volwassen konijnen wel maar de kleintjes gingen stuk voor stuk dood.

Daarom op die plek een ren voor Ginger en Jagger. Het is een ren voor meer dan 2 konijnen. Ook hier is boven het graafgedeelte een pergola gemaakt. Hierover groeit een druif.
Ginger is in oktober 2010 dood gegaan en nu woont Jagger met Trixie die ruzie kreeg met Belle uit de grote ren. Het was een heel hecht stelletje. In februari 2012 is Trixie gestorven.

 

      
     

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2012

 

De grote ren is in 2012 helemaal opnieuw opgebouwd. Deze ren bestaat uit twee gedeelten. In het gedeelte bij mijn serre wonen nu de wildjes Deze ren is ook heel goed af te sluiten.

Het hok staat een stukje van de schutting ,daarachter loopt een buis. Zo kunnen ze heerlijk achter het hok heen rennen. Vanaf het kattenluikje loopt een plank naar de overkant en die rust op de betonnen paaltjes.

Hieronder foto's van mijn rennen en tuin zoals het erin 2012 uit zag. Foto 1 , 2 , 3 en 4 ren 1 met de wildjes en Jagger Foto 5 is ren 2 waar Koetje en Johannes wonen. Foto 6 is ren 2 met doorkijk naar ren 1. Die sluiten tegen elkaar aan. Foto 7 is het graafgedeelte van ren 2 met een hol in de berg door Johannes gegraven, dat is een echt graaf monster. Foto 8 is ren 3 en 4 met doorkijk naar ren 2. Foto 9 is het graafgedeelte van ren 3 waar Pippa en Snuffie wonen. Laatste foto is een overzicht van de tuin.

Je ziet nog net een stukje van de afgedekte ren. Alleen ren 1 is helemaal afgedekt omdat Neeltje steeds maar weer ontsnapte. Ze kan vreselijk hoog springen

      

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------