WAAROM DEZE WEBSITE

Je wilt konijnen gaan houden,
niet binnen en ook niet alleen in een hokje buiten.

Je gaat opzoek naar informatie.

En dan komt het, je kan er bijna niets over vinden.
Op veel websites wordt buiten
houden zelfs afgeraden

Over binnen houden is ontzettend veel te vinden,
over voeding, ziekte, gedrag en
omgang ook.

Maar over houden in een ren in de tuin in een groep
is heel weinig te vinden en als

je iets vindt is het
zo onvolledig.

Ik heb nu 25 jaar groepjes konijnen in mijn tuin
in verschillende rennen en
het is ontzettend leuk.

Door de fouten in de loop der jaren heb ik veel geleerd
en daarom deze website,
dan hoef jij niet de zelfde fouten te maken.

Ik hoop dat je net zo enthousiast wordt als ik,
dat is fijn voor de konijnen,
want konijnen horen niet alleen te leven.

Op mijn manier leven ze lekker samen,
kunnen ze graven, rennen, zonnen,
elkaar likken, aan grote takken knagen, in de sneeuw spelen enz.

Zo leven ze het dichtst bij hun natuurlijke manier van leven.
Ze zitten niet opgesloten en kunnen naar buiten wanneer ze willen                                                                                                     

Ze blijven dan zo schuw wordt gezegd, niet als je het op mijn manier doet,
dan eten ze uit je hand.

Het neemt zoveel plaats in in je tuin en je tuin wordt er niet mooier op.
Ik zal je laten zien dat het juist een aanwinst is voor je tuin.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DE REN

   

Waar moet je op letten bij het maken van de ren?

Maak de ren zo dat je vanuit je huis ook naar de konijnen kunt kijken. Dat is vooral leuk in de winter wanneer je niet zoveel buiten bent.

De grootte is natuurlijk afhankelijk van hoe groot je tuin is. Maar minimaal moet een ren toch 4 bij 2 meter zijn. De konijnen moeten voor elkaar kunnen weg rennen.

De hoogte moet minimaal 70 cm zijn anders springen ze erover heen. Voor sommige konijnen is 70cm niet genoeg. Dan is het verstandig je ren af te dekken.

Voor de ren maak je gaaspanelen. Hoe groot bepaal je zelf. Dat ligt aan de plek waar de ren komt.
De eerste  ren hieronder heeft 3 panelen die aan elkaar zijn gemaakt met 3 scharnieren zodat ze goed in een hoek kunnen staan. dat is echt stevig. De panelen worden aan de muur vast gemaakt of aan de schutting met haakse hoekjes. Mijn panelen zijn 70 cm hoog.
Voor 1 paneel koop je twee lange latten voor onder en boven en twee korte latten voor ertussen. dat is het stevigst. Je zet ze vast met hoekjes aan allebei de kanten. De dikte van de latten is 1.8 de breedte 4cm. Het gaas dat je moet gebruiken is klein vierkantjes gaas. Dat kunnen de konijnen niet kapot bijten, kippengaas wel daar kunnen ze hun tanden omheen zetten. En ook een vos kan zo het gaas niet kapot bijten. het gaas kun je er tegenaan nieten.
Vroeger had ik mijn rennen niet afgedekt maar nu er in de buurt een vos al een paar keer  konijnen heeft doodgebeten heb ik ze afgedekt met gaaspanelen.
Voor de panelen erop kun je dunnere latten nemen. Ik heb het in drieën bij de eerste foto omdat ik het met restjes latten heb gemaakt . Maar mooier is in tweeën  zoals foto 4 hieronder .Drie scharnieren er op en je klapt ze makkelijk open. Op het hok zitten dwarslatjes die zorgen ervoor dat je  de panelen niet te ver doorduwt en in de ren vallen. Maak je schoon dan til je de panelen eraf.

De ren op foto 5 is gemaakt met de groene panelen die tegen palen vast gemaakt zijn. Het zandgedeelte is met betonnen paaltjes omgeven met daarop weer zelfgemaakte gaaspanelen die wel in de hoeken met scharnieren zijn vastgezet. En aan de schutting en aan de betonnen paaltjes. Doe de kant waar het gaas erop geniet is aan de binnenkant van de ren. Dan kunnen de konijnen niet aan de panelen knagen.

 

                                         

 Hok met gaaspanelen   4 latten van 1.8 dik en 4 cm breed              Zowel voor als achterop     afgedekt met 2 panelen  dwars latjes op het hok     panelen eraf om schoon te maken.

van vierkantjesgaas                                                                                                                                hoekijzertjes

Zelf moet je gemakkelijk in de ren kunnen. Ik stap er zo overheen. Maar een deurtje kan ook Vooral met kinderen is dat handig.
 

De vorm van je ren maakt niet zoveel uit. Het ligt er maar aan wat voor tuin je hebt en hoeveel plaats.

Een lange smalle ren van 1 meter breed en 2 tot 3 meter lang, met het hok erbuiten kan ook. Daar kunnen ze toch fijn in rennen.

Mijn rennen bestaan uit een betegeld gedeelte en een stuk zand om in te graven.

Onder dat zand ligt gaas in de vorm van een kuip, anders graven ze er onder door. Alleen 60cm de grond in is echt niet genoeg. Dat had ik ook in het begin en daar groeven ze gewoon onderdoor. Het beste is vierkantjes gaas met een kleine maaswijdte . Gewoon kippengaas wordt soms doorgebeten en dan kunnen ze alsnog te diep graven en ontsnappen. Wel is na een jaar of 8 het gaas doorgeroest. Als je er gaaspanelen van de gamma inlegt dan gaat het een eeuwigheid mee.

Ik heb het gaas vast gemaakt aan de panelen die ook 50cm  het zand in gaan. Ik heb het als het ware vastgenaaid. Een diepte van 50cm is goed. Ze kunnen dan lekker holen graven. Maar niet diep genoeg om in te wonen. En als ze instorten dan raken de konijnen  niet bedolven onder het zand.

Op het betegeld gedeelte staan de hokken. Dat is gemakkelijker met schoonmaken. Vooral als het regent, anders sta je in het natte zand.

Wat je niet moet doen is tegels onder het zand. Dan kan de regen er niet doorheen lopen en wordt het een modderpoel. Ook om het zand schoon te spoelen moet de regen erdoorheen kunnen.

Tussen het zand en de tegels moet je een afscheiding van een 30cm of zo maken. Anders blijf je vegen.

Dat kan van houten paaltjes. Als je daar  een plank op maakt kunnen de konijnen daar ook fijn op liggen.

Maar pas op! Bij de paal sprong een konijntje van mij van de plank zo over het hek. Daarom een bol op de paal gemaakt.  Die houten paaltjes zijn in een paar jaar weggerot

Daarom  heb ik nu mijn graafgedeelten gemaakt met betonnen paaltjes van een halve meter lang. Die gaan een eind de grond in en daartegenaan liggen gaaspanelen van de gamma met een maaswijdte van 5 bij 5cm. Dat gaat een eeuwigheid mee. Op de betonnen paaltjes staan weer zelfgemaakte gaaspanelen.
 

   

     de afscheiding tussen zand en tegels                                        Of eten                                                                        Het gaas zit een eind in het zand                                    betonnen paaltjes met daarop gaaspanelen

 

Maar moet je ren van boven ook afgesloten zijn? Dat ligt eraan hoe je tuin is gelegen. Heb je een omheinde stadstuin net als ik dan is dat niet nodig. Volwassen konijnen hebben niets te vrezen van katten. Wanneer er kleine konijntjes zijn dan moet de ren dicht zijn want katten pakken wel jonge konijntjes..Het leukste is als je zo in de ren kan en in het voorbij gaan een aai kan geven. Om ze tam te maken moet je ook zelf in de ren kunnen. Maar ik heb nu al mijn rennen afgedekt want in mijn buurt was al 2 keer een vos op bezoek geweest en had verschillende konijnen dood gebeten.

Ook heb ik een konijn dat echt overal overheen springt en die ren moest echt afgedekt.

 

Woon je in een buitengebied of aan de rand van de stad vlakbij de natuur dan is het verstandig om een geheel afgesloten ren te maken. Gebruik dan gaas met een opening van hoogstens 2,5 centimeter en met een diameterdraad 1,4 zodat het niet door te knagen is.. Want wezels,hermelijntjes en marters kunnen door heel kleine openingen.

Maar zorg toch dat je makkelijk in de ren kunt.  Maak hem daarom in 2 of meer stukken zodat hij handelbaar blijft. En zet hem als jij in de tuin bent altijd open.

Ook roofvogels zijn een reëel gevaar als je in een buitengebied woont.

 

     

       het is leuk als je in de ren kunt zitten                                       ren met deksels                                                        onhandig rennetje onder het hok           afgedekt met scharnierbare panelen die eraf getild kunnen worden.

 

Je moet in de ren overal bij kunnen om schoon te maken. De hokken met een rennetje eronder en dan een klein gaasdeurtje zijn erg onhandig. Er zit een houten rand op de grond waardoor je het niet makkelijk kunt uitvegen. je moet helemaal op je knieën door dat kleine deurtje de boel aanvegen.

Maar ook als een konijn ziek is en je moet hem pakken. Daarom ben ik geen voorstander van een konijnenberg met lange tunnels van buizen waar je niet bij kunt en ook niet in kunt kijken. Wel kan je twee gedeeltes met elkaar verbinden door een buis van gaas die b v tussen de planten door loopt.  Of een rioolbuis. Als hij maar niet te lang is en jij er eventueel bij kan. Met een zachte bezem kun je eventueel een konijn uit de buis schuiven. Hieronder zie je een ren die een eind van het hok ligt en die verbonden is door een buis van gaas door de bosjes heen.

                                                                                                                                                        

        

het hok met rechts de gaasbuis                      hier loopt hij naar toe                                                          de buis bovenaan

 

Dikwijls zie je rennen die geen sieraad voor de tuin zijn. Dat is jammer. Een ren moet juist een aanwinst zijn voor je tuin. Hij moet een geheel vormen met je tuin. Hier wat mogelijkheden hoe je het er leuk uit kunt laten zien.

In de ren zelf zal niets groeien. De konijnen bijten alles stuk zelfs als ze het niet lusten. Ook gras blijft niet heel.

Ik heb het geprobeerd op drie verschillende manieren maar het is niet gelukt. Maar rondom de ren kun je wel van alles laten groeien.  En ik heb boven het graafgedeelte een pergola gemaakt waar bruidssluier overheen groeit. Dat lusten de konijnen graag. Ik trek de slierten erdoor heen. Ze staan te balanceren op twee poten om van de lange slierten die naar beneden hangen een stukje af te kunnen trekken, heel leuk om te zien. Ook druiven zouden heel geschikt zijn. Maar mijn tuin is op het noorden en die krijgen dan niet genoeg zon. Wel kun je er doornloze braam overheen laten groeien, dat groeit over het graafgedeelte van de ren van mijn drie wildjes. Heerlijk die bramen.

Hier zie je twee foto's van mijn ren hoe die in de tuin ligt. De middelste is van toen ik de ren pas had met het groene boogjes gaas nog op het te lage hek.

 

              

de oude ren in de tuin van boven af in de winter                        Mijn eerste ren                                                mijn oude  de ren van achter uit de tuin gezien                                                                            mijn huidige ren in de zomer

met de nu kale pergola en kale wintertuin

 

De pergola geeft in de zomer schaduw op het zand.  Om het hele graafgedeelte ligt border, langs het betegelde gedeelte loopt het pad. Langs de ren kun je ook planten zetten in potten. Aan  de schutting kun je bloembakken hangen of als je een plat hok hebt kun je daar een bak op zetten.

Wel moet je goed kijken welke planten je er neerzet. Alles wat erdoorheen groeit wordt opgegeten. Elk blaadje dat naar beneden dwarrelt wordt gepakt.  Daarom mogen het geen giftige planten zijn.

In de giftige plantengids van Tirion vind je alle planten die ook maar een beetje giftig zijn. Staat een plant er niet in dan kun je hem rustig naast je ren zetten.

 

 

Dikkeman luistert en kijkt  vol aandacht naar                                   Doortje vindt bruidssluier erg lekker                                                                                    het boek                                                          bloembakken op het hok.

naar de hamster die in de pot graaft.

 


Nu wat uigebreide foto's van mijn  rennen  in de loop van de 25 jaar. Ik heb steeds weer de rennen veranderd en verbeterd.
Wil je de foto's groter zien klik dan op het kleine fotootje


Mei 1993 De eerste ren met een veel te laag hekje en twee gekochte hokken verbonden door een buis en onze eerste 3 konijnen Babbel Knabbel en Flippie

Al gauw sprong Babbeltje over het hekje. Ze gingen ook graven en maakten holen.

Er kwamen bergen zand onder het hok vandaan . Te veel En 26 oktober van het zelfde jaar bleek hoe dat kwam. Ze waren lekker onder de omheining door gegraven en hadden wentels gemaakt. Flippie bleek een mannetje die hadden we al gecastreerd, op tijd dachten we, .niet dus  2 nesten onder de grond geboren. Maar liefst 15 kleine konijntjes kwamen naar boven op 26 oktober zo ongeveer 3 weken oud. De planten in de eerste ren waren binnen een mum van tijd verdwenen, opgegeten of doorgebeten.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1994 tot 2002

We wilden er wel een paar houden. Daarom zelf nieuwe hokken gemaakt Op de hekjes had ik groen gaas gemaakt zodat ze er niet meer over konden springen en het zand werd voorzien van een gaasbodem zodat ze niet mijn tuin verder konden ondertunnelen. Twee konijntjes mochten blijven Stippie en Pepper  Nu hadden we 5 konijnen. Ook een stuk bij de ren getrokken. In 1995 ging Knabbel dood. We wilden nu wel een bewust nestje. 3 Konijnentjes werden geboren in augustus 1995. Alle drie vrouwtjes door een fokker laten controleren! Alle 3 mochten ze blijven. Het werd een heel hecht groepje van 7 konijnen.

Maar een van de drie kleintjes bleek toch een mannetje. Daarom in de winter van 1996 in februari 4 nesten.  Overal in de ren nesthokken gemaakt. Maar liefst 21 konijntjes werden er geboren. Daarvan bleef alleen een blind konijntje Danny Blind een vrouwtje. Dus nu hadden we er acht.   Dec 1997 ging Flippie (ons eerste mannetje) dood., november 2000 Pepper , september 2001 Dannyblind en juli 2002 Stippie 9 en half jaar oud.

Daarom 2002 2 voedsters erbij uit de winkel,  Margootje en Doortje

 

        

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2003 tot 2005 de bejaardenren
Daar woonden  Pukkie, Dikkeman en Babbel. Ze kregen ruzie met de jongere konijnen en konden de rangorde perikelen niet meer aan. In aug 2005 zijn  de laatste oudjes gestorven en is de bejaardenren weer bij de grote ren getrokken, Op de eerste twee foto's zie je hoe de ren in de tuin lag. Let bij foto 2 op de afscheiding tussen zand en bestrating. Zij konden niet meer zomaar in het hok springen door hun oude stijve botjes. daarom  wat stoeptegels als trap.

 
      
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2003

Dan de grote ren. Hier woonden 8 konijnen Doortje en Bartje met hun 6 kinderen Evert, Belle, Trixie, Koetje en de gebroeders de Wit. ( geboren 26 aug 2003) Eigenlijk hoort de bejaardenren hierbij. Maar de twee oudjes konden de rangorde schermutselingen niet meer aan. Je kunt goed zien hoe de ren in tweeen is gesplitst. Ik had gelukkig het hok uit drie stukken gemaakt zodat ik het kon splitsen. Gaaspaneel ertussen en klaar.
Je ziet de ren in de zomer , in de winter. Van achteruit de tuin en van voor genomen.

Foto 5 laat de vluchtwegen  goed zien Ze kunnen achter het hok langs het hok binnen schieten zowel links als rechts of onder het hok door. Het is 25cm hoog. Ze springen zo met gemak op de plankjes. Op de volgende foto zie je hoe het hok van de schutting staat. Als ze daar aan gerend komen kunnen zowel op als in de tunnel duiken. Die tunnel ligt op een stapel stoeptegels. Die liggen zo diep als  gaas zodat ze er niet onder kunnen graven.
Op de 6de foto zit Bart op twee betonnen u profielen. Die zijn erg leuk te gebruiken. Je kunt er een tunnel van maken. Dan kunnen ze erop en eronder door. Ik heb hem wat verhoogd door er stenen onder te leggen. Mijn konijnen kunnen zo gemakkelijk in het tussenhok springen, een plank ervoor is tegen het eruit vallen van het stro en ze kunnen door de tunnel onder het hok komen.
De laatste foto is een overzichtsfoto van de twee rennen in de tuin 

Intussen zijn de rennen weer veranderd verderop zijn daar foto's van.

Al deze konijnen zijn ondertussen overleden. Meneer de Wit en Koetje als laatste 10 jaar oud.
  

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2005

Hieronder de ren van Ginger en Jagger. Deze ren was onder de appelboom gelegen. Daarom moest hij helemaal overdekt worden met gaas. Een appeltje op 'n konijnenkopje..... ik moet er niet aan denken.
Ook hier weer een graafgedeelte en een betegeld gedeelte. Ik heb het hok schuin gemaakt en het zijgaaspaneel is ook schuin. Zo kunnen de appeltjes eraf rollen. De groene gaaspanelen hangen aan haakjes aan de schutting en rusten op het hok en de gaaspanelen aan de voorkant. De groene panelen kunnen er allemaal makkelijk af.
Van het bovenhok loopt een plank naar een stapel stoeptegels die op het gaas in het zand staan. Dan kunnen ze er nooit onder graven.
Van het zand naar onder het hok loopt een buis en daarop een plank. Ze vinden het heerlijk om door die buis te gaan. En op de plank liggen ze erg graag. Er zit vloerbedekking op zodat het niet glad is. Ook op de schuine plank zitten vloerbedekkingrepen bij wijze van trap.

Een paar jaar later zijn hier 3 andere konijntjes gaan wonen. Twee wildjes en een konijn uit de grote ren. Deze ren is goed afsluitbaar en dat was echt nodig voor de twee wildjes. Het zijn echte ontsnappertjes.

Deze ren is opgeheven De wildjes zijn verhuisd na de renovatie van mijn rennen naar een ander plekje in de tuin.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In 2006 was ik begonnen met het opvangen van zwangere konijntjes voor Opvang jamies.

daarvoor had ik een speciale ren gemaakt in mijn tuin. de "kraamren".

De ren moest goed dicht kunnen want de  kleintjes moeten er natuurlijk wel veilig in zijn.

De gaaspanelen rusten op het dak en haken achter die knop op foto 3. De houten knop zorgt ervoor dat ze er niet af kunnen glijden. Op de laatste foto zie je hoe de ren in de tuin ligt.

   

Eerst was de kraamren anders. In mijn tuin was het een te groot groen blok, daarom heb ik hem veranderd. maar als je een ren zonder palen wilt maken is het wel een handige constructie .
De hokken zijn de zijkanten van de ren en op het dak kunnen makkelijk panelen liggen om hem af te sluiten.
Het paneel aan de voorkant kan aan de hokken worden bevestigd.
het hok heeft een hoge ingang naar het nachthok. Dit omdat het bedoeld is als nesthok en zo vallen de kleintjes er niet uit. Ook niet als ze aan de tepel blijven hangen als moeder weg springt. dan blijven ze hangen achter de rand.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2007 tot 2012

November  kreeg ik twee wildjes er bij. Omdat een van de meneertjes de Wit niet meer zo goed in de groep lag heb ik hem eruit gehaald. Hij mocht gaan samen wonen met de twee nieuwe konijntjes. Zijn naam werd Cornelis en de wildjes kregen de namen Corrie en Neeltje. Ze hebben tijdelijk in de helft van de kraamren gewoond. Maar in April 2007 zijn ze verhuisd naar de ren van Ginger en Jagger omdat die goed af te sluiten is. Ze ontsnapten steeds.

Ginger en jagger zijn naar achter in de tuin verhuisd, waar de kraamren was. Voorlopig vang ik geen kleintjes meer op. Want boven die ren is de pruimenboom en daar zitten regelmatig duiven in. Die dus ook poepen in de ren. het bleek dat de kleintjes daar niet tegen kunnen. Volwassen konijnen wel maar de kleintjes gingen stuk voor stuk dood.

Daarom op die plek een ren voor Ginger en Jagger. Het is een ren voor meer dan 2 konijnen. Ook hier is boven het graafgedeelte een pergola gemaakt. Hierover groeit een druif.
Ginger is in oktober 2010 dood gegaan en nu woont Jagger met Trixie die ruzie kreeg met Belle uit de grote ren. Het was een heel hecht stelletje. In februari 2012 is Trixie gestorven.

 

      
     

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2012

 

De grote ren is in 2012 helemaal opnieuw opgebouwd. Deze ren bestaat uit twee gedeelten. In het gedeelte bij mijn serre wonen nu de wildjes Deze ren is ook heel goed af te sluiten.

Het hok staat een stukje van de schutting ,daarachter loopt een buis. Zo kunnen ze heerlijk achter het hok heen rennen. Vanaf het kattenluikje loopt een plank naar de overkant en die rust op de betonnen paaltjes.

Hieronder foto's van mijn rennen en tuin zoals het erin 2012 uit zag. Foto 1 , 2 , 3 en 4 ren 1 met de wildjes en Jagger Foto 5 is ren 2 waar Koetje en Johannes wonen. Foto 6 is ren 2 met doorkijk naar ren 1. Die sluiten tegen elkaar aan. Foto 7 is het graafgedeelte van ren 2 met een hol in de berg door Johannes gegraven, dat is een echt graaf monster. Foto 8 is ren 3 en 4 met doorkijk naar ren 2. Foto 9 is het graafgedeelte van ren 3 waar Pippa en Snuffie wonen. Laatste foto is een overzicht van de tuin.

Je ziet nog net een stukje van de afgedekte ren. Alleen ren 1 is helemaal afgedekt omdat Neeltje steeds maar weer ontsnapte. Ze kan vreselijk hoog springen

      

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na het dood gaan van Pippa heb ik de konijnen opnieuw ingedeeld en verplaats naar andere rennen.

Koetje en meneer de Wit zijn naar de achterste ren naast de andere meneer de Wit verhuisd.
In de middenren is Snuffie gaan wonen met twee nieuwe vrouwtjes Elsje en Ilse. Deze konijnen komen van opvang Jamies. twee konijntjes met een verhaal.

Elsje kwam uit een groep van 14 konijnen waar een vos in huisgehouden had. 4 konijntjes overleefden waarvan Elsje er een is.
Ilse is een konijntje wat gevonden is toen ze 1 weekje oud was en werd aangevallen door een vogel. Iemand heeft haar gered en naar Opvangjamies gebracht . daar heeft Laura haar met de fles verder groot gebracht en haar bij Elsje geplaatst in de hoop dat Elsje haar zou adopteren. dat deed ze.  En nu vormen ze hier met Snuffie een leuk groepje.

Op foto 1 zie je Elsje een erg lief konijntje. Foto 2 is Snuffie Foto 3 is Ilse een erg ondeugend konijntje en een kampioen springen.  Op foto 4 kijkt ze weer of ze eruit kan springen. daarom dek ik het af  Dat zie je op foto 5. Op foto 6 zie een paneel op de omheining. Ilse sprong van de hoogste plank zo op het hek en dan de tuin in. Een ware zweef sprong.

         

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In 2013/2016 is ook het graafgedeelte van de ren van Snuffie Elsje en Ilse voorzien van betonnen palen en nieuwe gaaspanelen met vierkantjesgaas. Hij is nu ook afgedekt vanboven. Kleine Ilse bleek onvoorstelbaar hoog te kunnen springen, ze ontsnapte steeds. De ren werd meer een vesting met hoge panelen erg lelijk en daarom veranderd

Meneer de Wit bij Koetje is gestorven op 17 maart 2013. Koetje woont nu samen met de andere meneer de Wit in de ren achter in de tuin, dat is nu de bejaardenren  (foto 5) zonder graafgedeelte.
De dag na de dood van meneer de Wit vond ik tot mijn schrik een nestje van Elsje in het nachthok. Ilse bleek een mannetje. Ik heb hem meteen terug gebracht naar de opvang.
Het bleken 4 kleintjes, twee mannetjes , twee vrouwtjes. Die wilde ik wel allemaal houden. daarom een nieuw hok gemaakt met twee nachthokken en ook weer de ren helemaal afgedekt, ook het zandgedeelte.

De konijntjes zijn nu gecastreerd en ze vormen samen een prachtige groep van 6. 

Helaas is Elsje in 2015 dood gegaan aan E.cuniculi.

Koetje, meneer de Wit en Jagger zijn eind 2014 snel na elkaar gestorven Jagger bijna  12 jaar oud  en de andere twee 10 en half jaar oud.

De wildjes kregen er weer een mannetje Wouter van 9 jaar bij. Dit konijntje woonde in Amsterdam, zijn bazinnetje had er veel last van muizen waar Wouter ook erg last van had. Gif kon natuurlijk niet gestrooid worden daarom is hij bij mij komen wonen. Dat kon mooi want de wildjes zijn vrouwtjes. 

Ik heb nu dus nog  2 rennen achter elkaar liggen allebei met graafgedeelte en allebei afgedekt zie foto 1,2 en 3 hierboven

Ren 3 onder de pruimenboom achterin de tuin foto 5 is nu opgeheven.

Corrie is begin 2015 gestorven. Wouter is na 3 fijne jaren hier op 12 jarige leeftijd gestorven. Neeltje heeft nog 1 jaar alleen geleefd.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 2017

In december 2017 sloeg het noodlot toe. De zes overgebleven konijntjes zijn gestorven aan de verschrikkelijke VHD 2  Eerst Neeltje, ze was al bijna 12 jaar en ik dacht dat ze van ouderdom was gestorven. Maar na 14 dagen vond ik Riana  onder het hok zo maar zonder dat ik iets aan haar gemerkt had dood.

Binnen 3 dagen waren ze alle vijf dood. Ik had ze niet ingeënt omdat ik dacht dat in zo'n beschermde stadstuin de kans klein was om de ziekte te krijgen.

En ja het ging 25 jaar goed. Als ik ging wandelen in het bos deed ik daarna mijn schoenen goed af. Maar het blijkt veel besmettelijker dan ik dacht. Ook de vogels kunnen het mee brengen uit het bos en dat is denk ik gebeurd want er komen in de winter heel veel vogels in mij tuin omdat ik ze bijvoer.

Ik ga zeker weer nieuwe konijntjes nemen. Maar eerst ga ik de boel opknappen en verbouwen. En ik moet 3 maanden wachten want zolang kan de besmetting in de grond overleven.

Ik ga 1 ren maken van de twee rennen en wil dan 6 nieuwe konijntjes.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 2018

Van het grote hok van de groep die gestorven is aan VHD heb ik 3 kleine nieuwe hokken gemaakt. Recyclen!! Ook de nieuwe hekjes zijn van oude latten.

Op 3 mei mocht ik eindelijk mijn konijntjes ophalen uit de opvang. Ik heb ze van opvang Loesje in Groenekan vlak bij Utrecht. Een geweldige opvang. En een fantastische eigenaresse.

De konijntjes zijn hééél tam zo leuk. www.konijnenopvangloesje.nl

 

 

     

Jeff                                          Lynne                                Tom                                           Petty                                    Paula                Macca                           

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ook mijn caafjes die ik een jaar of 20 geleden had, hadden een rennetje in de tuin.
Op de eerste zie je het rennetje zoals het eerst was en in de winter. Op de derde met stenen trap en nieuw hok.
    

     
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hier onder nog wat foto's van andere renbezitters.

1

 Hier zie je een ren die om de muur loopt. De twee hokken zijn van die standaard hokken uit de winkel.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2

 Dit is de renstraat van Monique  heel knusse rennen met veel plaats in de hokken. Ze kan ze 's nachts van boven dichtmaken.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

 Een hele lange ren van Marja wil je de beschtijving hoe gemaakt ga dan naar haar website.

                                                                
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

4

 Hier zie je een tijdelijke ren, deze konijnen wonen binnen maar zo kunnen ze in de zomer toch lekker buiten.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

5
 In dit verblijf van Ivo zijn drie buizen ingegraven en nu nog mooi gras wat wel helemaal is ondergaasd.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6 a  b c d e f

 is de ren van Catrien uit Zeeuws Vlaanderen en haar konijntjes Lonneke en Robbie. Op foto a zie je het speelgedeelte . Op   b zie je achteraan de tunnel lopen waar net haar twee konijntjes door heen rennen. Die verbindt het speelgedeelte met de blokhut die je op c  ziet. Naast die blokhut kom je eerst in het graafgedeelte van foto d en dan via een kattenluikje in de blokhut die nu even openstaat op foto e  waar Robbie naar buiten kijkt. Op foto f zie je Greetje die bij Robbie is komen wonen nadat Lonneke was overleden.
 Deze ren is volledig overgaasd want ze woont aan het open veld en dan is de kans op roofvogels en andere wilde dieren zoals vossen , marters en hermelijnen natuurlijk groot.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7a b c d

 Hier zie je het hok en de ren van Miriam en haar konijntjes Evert, Lottie, Dieuwertje en Bunnie.
Op foto a het hok waar eerst Bunnie en Dieuwertje woonden. Op b de uitbreiding waarna Lottie en Evert erbij kwamen. Op c een vooraanzicht van het nieuwe gedeelte en op d van binnen met graafbak, en het trapje dat naar een extra hoger gelegen slaapgedeelte gaat .
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

En hier de twee nieuwe rennetjes van Miriams konijnen. De koppeltjes wonen nu apart na strubbelingen onderling.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
8  
Op de foto's van 8 zie je de ren van Mark de Vries Hij heeft een ren bij zijn Hotel du Col de Bussang in de Vogezen. Daar leven vossen, lyxen, wilde katten en roofvogels dus moest de ren goede bescherming bieden. De ren is afgedekt met 3 afneembare frames met sterk fijnmazig gaas. De ren staat op een laag bielzen en het gaas loopt geheel onder de bielzen door. Het is er ook koud met veel sneeuw. Daarom is het houten hok nog extra met golfplaten bedekt zowel bovenop als aan de zijkanten.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

9  

 is de ren van Carla ze had eerst alleen dat blauwe etage hok. Toen heeft ze het uitgebreid met deze prachtige ren.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

10

 Dit is de ren van  Marina er wonen zowel cavia's als konijnen in.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

11
  De ren van  Hildi, Richard, Bas en Sterre. Er wonen twee konijntjes in.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

12

Dit is een enorme ren van Marijke en haar konijnen Hummel, Didi en Frommeltje
De ren is groter dan menig tuintje in Nederland en  bestaat uit twee rennen. In elke ren een nachthok.   Er loopt een tunnel naar het huis daarlangs kunnen de konijnen in het huis komen.

Zo'n grote ren kan natuurlijk niet helemaal uitgegraven worden en ondergaasd. Daarom ligt het gaas op het zand. Je ziet wel een graafkuil en die is  ondergaasd. Over de pergola komt een druif te groeien.
De schuilplaats  is gemaakt van opslag hout voor de openhaard. Het is daaronder heerlijk koel.

Het hekwerk tussen de twee rennen is makkelijk weer te verwijderen wanneer nodig.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

13
Dit is  het prachtige buitenverblijf van Tanja en haar konijnen Spikey en Amber

Het hok is een kinderspeelhuisje met ren eronder en eraan vast en staat op grindtegels.
De ren is 1.30 hoog zodat je er wel in kunt (gebukt) maar ook het dak makkelijk kunt schoonmaken. Het dak van de ren loopt iets af voor de regen en er zitten golfplaten op.
De ren is helemaal aan alle kanten dichtgemaakt ivm alle katten hier in de buurt.
De ren heeft een aparte ingang en is in totaal zo'n 5 m2 ,  het hok is 1x1

De kattenluikjes zijn naast elkaar geplaats zover mogelijk uit elkaar zodat ze als ze elkaar achterna zitten zich toch niet vastlopen in het hok. In de andere wanden was niet mogelijk. Voor de luikjes is een breed balkon gemaakt zodat ze niet naar beneden storten als ze er uitkomen rennen en het staat nog enig ook.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deze ren is door Marco Groen gebouwd voor zijn konijntjes.
Op de eerste foto zie je hoe de konijntjes eerst woonden. Wat gaan ze er op vooruit met de nieuwe ren!!
Dan  de plek in de tuin waar  voor de konijnen een verblijf zou worden gebouwd.
Op Foto 3  staat het nieuwe hok en zie je hoe de ren in de tuin is gesitueerd.
De ren is af  op de volgende foto. Ik kan niet zien of er gaas om de stammen van de bomen zit.

Dit is wel aan te raden want anders gaan   ze er zeker aan knagen en gaat de boom dood.
Vervogens kan je zien  hoe de konijntjes van de bovenverdieping in het hok de ren in kunnen

 De ren is overspannen met een net tegen roofdieren en poezen.
 Op de laatste foto de gelukkige konijnen aan de maaltijd met z'n  vijven.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Dit is de ren van Wim en zijn konijnen. Het bijzondere aan deze ren isbuiten dat hij heerlijk groot is, is de heg. Hiertegen heeft hij gaas gemaakt. Wel erg mooi zulke groene wanden. Op het gras ligt grofmazig gaas zodat ze zich geen weg naar beneden kunnen banen. Op foto 3 heeft hij een zandbak gemaakt zodat ze toch kunnen graven.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit is de ren van Erica

Ze heeft 4 stelletjes die niet bij elkaar konden. Daarom heeft ze een renstraat gemaakt van 4 rennen met elk de afmeting van ongeveer 1 meter 50 bij 2 meter 80 Tussenin zijn hekjes waar Erica van de ene in de andere ren kan. Er is een graafgedeelte wat nog een afscheiding krijgt tussen zand en tegels. Bij het bovenaanzicht is goed te zien dat het zand kan doorregenen zodat het schoongespoeld wordt. Het geheel is 1meter 50 hoog zodat katten er niet in kunnen springen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dit is de ren van Nancy, deze ren is helemaal afgedekt met gazen panelen die er makkelijk af kunnen zodat je er makkelijk in kan.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hieronder een ren met dak. Het is gemaakt van doorzichtige golfplaten.

Deze ren past prachtig in de tuin. Hij is helemaal in stijl van schuur en huis. In de ren staan twee Castle hokken.
Er wonen 4 konijntjes in. In het achterste  hok wonen Fred en Wilma en Noah en Daantje wonen in het hok het dichtstbij het huis.
 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De volgende ren is een heel erg mooie, speciaal gebouwd voor twee koppeltjes.
Er is een tuinhuis neergezet dat  verdeeld is in 2 helften dmv een houten wand. In beide helften zijn kattenluikjes aangebracht zodat de nijnen wanneer ze willen de ren in kunnen lopen.  Zowel in de ren als in het tuinhuis kun je rechtop staan staan, da's vooral handig bij schoonmaken. Het tuinhuis staat op een betonnen fundering, dus ontsnappen via de vloer is onmogelijk!
In de rennen wonen Hobbel en Otje en Dopey en Madelief.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deze ren is gemaakt door Sabine uit België. De konijnen hebben hier heerlijk de ruimte. Zowel binnen als buiten. En ook als er eens ruzie is tussen de konijnen dan kan er altijd in een tweede klein hokje gelegen worden. Dat heeft ze zelf gemaakt compleet met kattenluikje. Op de foto kan je goed zien hoe je konijnen kunt laten wennen aan zo'n luikje door het open te zetten. Deze konijnen zullen zich niet vervelen ze kunnen van alles doen

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hieronder volgt nog een
lijst van planten die je gerust rond de ren kan zetten.
Bruidssluier - Fallopia auberti
Druif - Vitis
Braam en dan de doornloze - Rubus
Heide -  Erica
Skimmia
Geranium zowel de tuingeranium als de pot geranium (pelargonium)
Pachysandra terminalis
Gebroken hartje - Dicentra formosa

Rozen
Vrouwenmantel - Alchemilla mollis
Viooltjes - Viola

Hosta's

Alle zonnebloemsoorten - Helianthus

Appelboom

Perenboom

Rodebes - Ribes sylvestre

Zwarte bes - Ribes nigrum


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

DE HOKKEN

 

Van wat voor materiaal moet je de hokken maken?

Het beste is om watervast multiplex te nemen dat is glad materiaal waar de konijnen niet aan kunnen knagen. Maak je het van bv vloerdelen dan zijn er riggels waar ze aan knagen kunnen. En dan minstens 1.5 cm dik liever nog 1.8 cm zeker voor het dak, want anders trekt het krom. Ik had  voor het dak Trespa plaat gebruikt. Dat is wel rotvrij maar wanneer het warm is in het hok en buiten koud dan neemt het geen condensvocht op en dat vocht loopt dan langs de wanden naar beneden. Je hok moet dan veel eerder verschoond omdat de bodembedekking sneller nat wordt. Daarom heb ik de daken van de nachthokken vervangen door multiplex.  

De hokken kun je het beste tegen een muur of schutting zetten met de ingang naar het oosten. Dan krijgen de konijntjes lekker de ochtend zon. Het beste is op een niet zo winderige plaats.

Bij een groep konijnen moeten minstens twee nachthokken staan. Dat is nodig omdat soms een konijn uit het nachthok gejaagd wordt en dan moet hij toch ergens anders warm kunnen gaan liggen, vooral in de winter.

Het nachthok moet twee ingangen hebben.  Een ingang sluit je af met een kattenluikje .Daar kunnen konijnen heel goed mee om gaan. De andere ligt achterin het tussenhok, zodat er geen wind rechtstreeks in kan blazen. De nachthokken hoeven niet groot te zijn. De konijnen kunnen immers zelf naar buiten als ze willen en hebben dus bewegingsvrijheid genoeg. Mijn huidige nachthokken hebben een vloer oppervlak van 65 bij 55 cm. Daar kunnen met gemak 5 konijnen in liggen. Het nachthok van een stelletje hoeft niet zo groot te zijn 45 bij 45 cm is al goed. Ook hoef je bij een stelletje geen twee nachthokken te hebben. Maar wel een stukje overdekt waar ze droog kunnen liggen. Handig is het om dan een hok te maken met in het midden het nachthok en het dak over het hele hok ook over waar de uitgangen zijn. Zie hieronder het hok van Ginger en Jagger.


   

   Achterin het middenhok liggen de ingangen en aan de zijkant zie de kattenluikjes        het nachthok in het midden

 

Waarom twee ingangen per hok:

Ten eerste omdat ze in de natuur ook meerdere uitgangen (vluchtwegen) hebben in hun hol.

Toen ik nieuwe hokken had gemaakt nadat ze geen echte holen meer konden graven gingen mijn konijnen er niet in liggen. Ook niet bij regen en storm. Na een uitgang erbij gemaakt te hebben werd een hok als hol geaccepteerd en werd er lekker binnen gerust. Het andere hok werd niet gebruikt. Nadat daar ook een luikje in gemaakt was werd dat hok ook in gebruik genomen.

Ten tweede als een konijn achterna gezeten wordt en het hok in springt dan loopt het zich niet vast maar kan erdoor heen rennen. Zo ontstaan er geen gevechten.

Wel moet je zorgen dat er buiten voor het kattenluikje een steen of een plank of andere verhoging is net onder het luikje. Anders zouden ze zich bezeren als ze erdoorheen rennen. Ook kunnen ze er anders niet doorheen van buitenaf.
 

Konijnen knagen graag. Bij mijn oude hok hadden ze zowat de poten doorgeknaagd. Daarom heb ik onder mijn huidige hok ijzeren poten. Het hok staat 25 cm van de grond. Zo kunnen de konijnen er goed onder liggen maar ook gemakkelijk zonder trapje  in springen. In de nachthokken heb ik achter het deurtje een ongeverfde plank geschoven in twee u profieltjes. Dat heeft twee voordelen. Ze knagen liever aan blank hout dan aan geverfd. En is het opgeknaagd dan schuif je er zo weer een nieuwe in. Als je het hok open doet dan valt het stro er niet uit,  met schoonmaken schuif je het plankje eruit en is het makkelijk uit te vegen. Mijn hokken zijn ook aan de binnenkant geverfd want dan zijn ze beter schoon te maken en dringt de urine er niet in.

In de deur heb ik een plaatje persplex gedaan zodat ik ze ook nog kan zien als ze rusten.

Mijn derde hok bestaat uit drie hokken die tegen elkaar geschoven zijn. Zo kan ik ze gemakkelijk verplaatsen als ik ze een opknapbeurt wil geven. Ook kan er tussen de hokken een gaaspaneel geschoven zodat als het nodig is ik de ren in tweeen kan delen. Wat erg goed van pas kwam toen de ouwetjes apart moesten.

   

De konijnen liggen lekker                         Het plankje in het u-profiel                         verdeling van ren, ijzeren poten en

onder het hok                                                                                                                              doorkijkje door perspexraampje

 

Hier onder nog wat voorbeeld hokken klik weer op de foto om hem te vergroten.

Dit is mijn eerste hok uit de winkel. Het kleine hok is nachthok met een buis verbonden met het andere hok. Zo kun je toch als je niet zo handig bent een aardig hok samenstellen. Het hekwerk bleek veel te laag , ik heb er groen gaas op gemaakt, wat je kunt zien bij mijn tweede hok.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

 
 Dit is mijn tweede hok, nu zelf getimmerd zodat ik het helemaal kon maken zoals ik in gedachten had . Achterin het middenhok zit een plank over de hele breedte. Via die plank konden ze in het bovenhok. Ook in het onderste hok zat een plank tegen de achterwand. Dit hok maakte ik vlakna dat ik de ren had ondergaasd. Toen dacht ik nog dat gras zou kunnen De hokken hebben nog geen kattenluikjes en werden dus niet gebruikt. Het bovenste hok is regelmatig later als nest hok gebruikt. Ik had gewoon multiplex gebruikt voor dit hok. Dus niet watervast verlijmd. Ondanks dat het geverfd was is het toch maar een jaar of 5 meegegaan. Toen was het helemaal aan de achterkant doorgerot. Mijn huidige hokken maakte ik allemaal van watervast verlijmd multiplex. het is wel duurder maar je doet er veel langer mee.
De tweede is een foto van de keer dat Knabbel  geen vrouwtje bleek maar Dikkeman werd en 4 vrouwtjes had bevrucht, midden in de winter. In het bovenste hok had Pukkie een nest gemaakt( 4 jongen) . In het linkse hok Babbel.(7 jongen) Het groene hokje had ik voor Knuffel (4 jongen)neer gezet. En de kist met tapijt erover voor de kou was van Pepper( 5 jongen) Zij had zo weinig haar geplukt en het was 8 graden onder nul, vandaar het tapijt waar ik lekker veel stro onder had gestopt zodat het een lekker geïsoleerd warm plekje werd.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O
p de eerste foto zoals mijn derde hok was vlak na dat ik het gemaakt had. De bewoners waren toen mijn oude groep. Babbel, Pukkie Dikkeman Goofy Knuffel, Stippie en Kleintje. Op de tweede foto was het linkerhok wat opgeschoven, zodat de bejaardenren ontstond. Op 3 het hok in drieen gedeeld omdat Ginger erbij kwam. Op 4 mijn hok nu, allebei de hokken zijn   een stuk opgeschoven van het midden hok en ertussen in zijn plankjes gemaakt met vloer bedekking erop, . Daar liggen ze erg graag op. Het rechterhok is ook naar voren gekomen zodat ze er achterlangs kunnen Op de nachthokken zijn nieuwe daken gekomen van mulitiplex in plaats van Trespa. En ze zijn natuurlijk langer ,ook over het stuk met de vloerbedekking en over de gang achter het hok.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit is het oude hok van Ginger en Jagger het nachthok in het midden, als je in het hok kijkt zie je een kattenluikje. Naast het hok was een brede plank.
Ginger sprong steeds op het puntdak en sloopte de rubberstrip bovenop zodat het ging lekken. Daarom het hok  een plat dak gegeven (zie tweede foto)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

 Het nieuwe hok van Ginger en jagger.
Twee nachthokken boven elkaar. Met allebei een kattenluikje aan de voorkant als uitgang. De plank die er boven voor zit loopt naar een stapel stoeptegels in het zand. Op de plank zijn repen vloerbedekking geplakt als "trap" anders was de plank veel te glad.
De plank eronder heeft ook vloerbedekking, daar liggen ze erg graag op. Hij blijft droog want hij ligt onder de "trap"
In het hok zie je een bruine plank, via die plank springen ze naar boven naar het bovenste hok. Ze liggen ook graag in het open hok waar ook vloerbedekking ligt.
De hokken hebben dus allebei weer twee uitgangen. Ook onder het hok kan heerlijk gelegen worden. De poten zijn van ijzer en 25cm hoog. Zo kunnen ze er zonder hulpmiddel inspringen. Onder de onderste plank loopt de buis naar het graafgedeelte.
De hele ren is afgedekt met groene gaaspanelen van de gamma. Dat heb ik gedaan omdat de ren onder de appelboom ligt en als de appels vallen en ze krijgen er een op hun bolletje.... Ik moet er niet aan denken!

De panelen zijn er makkelijk af te tillen .Ze hangen in haakjes aan de schutting en rusten op de zijkant van de ren.
De laatste hangt met haakjes aan het hok. Die til ik er zo af en leg hem op het schuine hok wat een latje heeft aan de onderkant zodat hij er niet afglijdt.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

 Dit hok is van Ilco, het is 2.10 hoog en heeft de vorm van een vijfkant. De achterwanden zijn 1.50m en de zijwanden zijn 70 cm.Het hok heeft 3 etage's waarvan de onderste  in tweeen is verdeeld. Het totale grondoppervlak is 6 vierkante meter. Hierin wonen twee koppeltjes. Elk koppeltje heeft een vedieping en de helft van de begane grond.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit zijn hokken die zo te koop . Het zijn eigenlijk kippenhokken maar zeer geschikt voor een koppeltje  van
Kijk voor meer informatie op  www.vantfoort.nl
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

 Dit is een hok uit de winkel met daaraan vast een overdekte ren en nog een nachthok met kattenluikje.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit is een kinderhuisje omgebouwd als konijnenhok. Het is van Cindy en haar twee konijntjes Toea en Nikki.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hier zie je het hok van Linda  en haar zoontje met hun konijntjes Tori en Naomi
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit is het hok van Alexandra. Het is op een lang smal balkon gebouwd.
Het hok is 5 meter en 20cm lang, 60cm diep en 80cm hoog Ze heeft de hele lengte van het balkon benut.

Het hok bestaat uit 6 delen die allemaal met elkaar verbonden zijn door open poortjes die als het nodig zou zijn kunnen worden afgesloten. Het lange hok eindigt aan iedere kant met een nachthok. Zo kunnen de konijnen van de ene kant naar de andere kant racen.

In het midden kan er een gaaspaneeltje tussen geschoven worden als je er twee hokken van zou willen of moeten maken.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit zijn hokken gemaakt door Bertin.  Zijn  hokken met ren zijn heel geschikt om twee konijnen in te huisvesten en ze zijn niet duur  Neem eens een kijkje op zijn website http://www.konijnenhokken.com
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  
Dit is het hok van Christel  De ren kan aan de bovenkant open. En ze heeft een ren die ze ervoor kan zetten zodat ze nog meer loopruimte krijgen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hieronder nog een voorbeeld hoe je twee hokken met een buis met elkaar kunt verbinden. Zo hebben de konijnen meer ruimte. Deze drie konijnen mogen elke dag ook nog lekker rennen in de tuin voor de nodige beweging.

 

  

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
WAAROM EEN GROEP

Een groep konijnen is heel anders dan een koppeltje konijnen. In een groep leven ze
wat meer als in de de natuur. Je ziet ook duidelijk een rangorde ontstaan en in stand gehouden worden. Het is erg leuk te zien hoe de konijnen met elkaar om gaan in een groep. Met een groep konijnen bedoel ik minstens 5. Er worden natuurlijk andere eisen gesteld aan de leefruimte dan  bij twee konijnen.
De ren moet
minimaal 8 vierkante meter zijn voor 5 konijnen van normale grootte. Voor vlaamse reuzen moet het natuurlijk groter zijn. Voor elk konijn meer een vierkante meter er bij. De vorm van de ren maakt niet zoveel uit. Hij mag vierkant zijn maar ook lang en smal als daar wel plaats voor is in je tuin. Het hok zou dan naast de ren kunnen staan. De konijnen moeten altijd zelf in de ren kunnen en terug. Hieronder zie je een hok wat ernaast staat. Door een sluisje komen ze de ren binnen. Op het hok zie je een schuifje liggen wat voor het sluisje geschoven kan worden. Zo kan je de konijnen makkelijk opsluiten in het hok als je bv de ren wilt schoon maken, en anders om. Wel moeten de konijnen minstens twee nachthokken hebben waar ze lekker warm in kunnen liggen. Twee is nodig omdat in een groep konijnen er wel eens een uit het hok gejaagd wordt en dan moet ze natuurlijk wel ergens anders kunnen gaan liggen. Dat komt doordat de konijnen regelmatig de rangorde in de groep bevestigen door achter elkaar aan te rennen. Soms wordt daar een pluk haar bij uitgetrokken maar het is altijd zo weer over en dan liggen ze weer dicht tegen elkaar. Of eten met z'n allen weer uit een bak. Door die rangorde schermutselingen is het ook nodig dat de konijnen zich nergens vast lopen binnen de ren of hok. Daarom moet elk hok twee uitgangen  hebben. In de natuur heeft een hol altijd meerdere uitgangen om te kunnen vluchten als er een uitgang versperd raakt door een binnengedrongen vijand of door instorting.
 “Maar dat gaat toch tochten”, zul je denken. Ja, maar voor een van de ingangen kun je een
kattenluikje monteren. Konijnen kunnen daar heel goed mee omgaan. Om ze te laten wennen dat daar ook een ingang zit, zet je het kattenluikje open met stevig plakband of zo. Zijn ze gewend erdoor te gaan, dan laat je het klepje zakken. Ze zullen er tegen aan gaan duwen, want ze konden er daar toch doorheen. Zo leren ze er mee om gaan. Hoe je een goed hok bouwt en waar je aan moet denken wanneer je een ren maakt staat elders op deze website beschreven


met z'n vijven eten uit een bak                               een dubbel hok naast de ren                      met een kattenluikje kunnen ze goed omgaan

Hoe krijg ik een groep

Dat kan op verschillende manieren.

1 De beste mogelijkheid is allemaal vreemde konijnen uit de opvang bij elkaar zetten op voor allemaal vreemd terrein. Dat is heel belangrijk, vreemd terrein zonder geuren. De ren moet wel echt ruim zijn en meerdere schuilmogelijkheden hebben. Twee hokken is dan niet genoeg. Het moeten allemaal voedsters zijn en een of twee rammen.

 Wanneer je ze plaatst moet je extra alert zijn op konijnen die er misschien buiten gaan vallen. Konijnen kunnen echt heel erg gemeen tegen elkaar zijn. Ik ken een geval dat twee konijnen van de honger zijn gestorven omdat ze niet mochten mee eten met de rest van de groep. Wanneer de konijnen allemaal rustig mogen mee eten dan is de koppeling gelukt. Is er een konijn dat echt geen aansluiting vindt, ook na 3 weken niet,  en erg veel opgejaagd wordt, haal dat er dan weer uit, en breng het terug naar de opvang, want het zal binnen die groep niet gelukkig worden. Hieronder wonen 7 voedsters en een ram. Deze prachtige enorme ren staat bij de Jenaplan school de "Gabrielschool" in Putten


Prachtig deze ren bij een school,  zie de vele schuil en speelmogelijkheden en het hoge hek want het is openbaar terrein en zo kan niemand er zomaar een konijntje overheen zetten omdat hij ervanaf wil.
 

2 Nog een mogelijkheid om een groep te beginnen is in de opvang en zwanger voedstertje te halen.  Je houdt dan 2 mannetjes en twee of drie vrouwtjes. De nieuwe mannetje gaan waarschijnlijk vechten  om de baas te worden. Maar met veel ruimte zal dan vanzelf een de baas worden en de andere zullen dat accepteren. Wel goed in de gaten houden want als het te hevig wordt zal je een mannetje eruit moeten halen. Wanneer je tegelijk met het zwangere voedstertje een gecastreerd rammetje haalt bij de opvang dan is die automatisch de baas over de rammetjes die eventueel blijven Wel de rammetjes op tijd apart zetten en laten castreren. Zodra de balletjes zijn ingedaald kan je ze laten helpen. Wel zijn ze dikwijls al eerder instaat te dekken. Van af 3 maanden moet je de mannen apart zetten van de vrouwtjes  maar wel zo dat ze optimaal contact kunnen hebben met elkaar door het gaas. Want anders worden het vreemden voor elkaar .


3 Je kunt twee konijnen halen waarvan de ram nog niet is gecastreerd. Dat zal niet lukken bij een opvang want die castreren alle mannen. Opvangen zijn tegen fokken en dus ook tegen geplande nestjes. En dat is natuurlijk ook wel logisch want als je ziet hoe vol de opvangen zitten dan is het logisch dat ze niet zitten te wachten op nog meer konijnen in deze wereld. 

Let op de leeftijd van de voedster ze moet minstens 8 maanden zijn om kleintjes te krijgen. Is ze jonger dan is ze zelf nog niet volgroeid en zal die groei stagneren.
Voor de ram maakt de leeftijd niet veel uit. Je zet ze samen in hun nieuwe verblijf. Als ze nog geen koppeltje zijn dan zal het gauw goed gaan tussen die twee. Want op
neutraal terrein, wat jouw nieuwe ren is, zal het koppelen erg makkelijk zijn. Na een week of anderhalf haal je de ram eruit om gecastreerd te worden.
De bevruchting heeft dan zeker al plaats gehad. Aan de voedster is dat te merken. Ze wilt niet meer dat de ram haar beklimt en gromt dan laag tegen hem, waarna de ram het ook niet doet. Verder zijn ze dikke vrienden.  Je rammetje kan dan na castratie weer na een paar dagen als het goed met hem gaat bij de voedster. Ze moeten immers geen vreemden voor elkaar worden. 
Wanneer konijnen elkaar twee weken niet zien dan herkennen ze elkaar niet meer. De ram moet ook weer in de ren wonen als de kleintjes geboren worden. Zo zal hij ze accepteren als zijn groepsgenootjes.                                                                                      
Er wordt in boeken meestal gezegd dat de ram eruit gehaald moet worden voor de bevalling. Maar dat is alleen in een hok waar het konijn
niet genoeg ruimte heeft om samen te wonen.
In de natuur is de ram ook gewoon aanwezig. In al de jaren dat ik konijnen houd in een groep heb ik alleen nog maar rammen gehad die heel zorgzaam en lief waren voor hun kleintjes. Hieronder zie je Bart  met de gebroeders de Wit.
 

   
www.asielgoofy.nl                                                     Bart met de gebroeders de Wit                                       Dikkeman met een heleboel kinderen
 

Zorg voor een nesthok. Dat is een apart hok waar het donker is en maar met een uitgang. In de natuur graaft moeder konijn een hol, wentel genaamd, een stukje van het gezamenlijke hol vandaan. Wilt je konijn toch in het gezamenlijke hok beginnen met haar nest zet dat dan open en help haar op weg naar het nesthok. Ze laat zich daar makkelijk naartoe begeleiden als ze merkt dat het te open en te koud is in dat andere hok.
Hoe je verder een nesthok moet maken en inrichten vind je bij het hoofdstuk nestjes. Wanneer het nest geboren is dan houd je het aantal konijnen wat je wilt.
Zorg wel dat de verhouding voedster rammen goed is. Het beste is 1 of 2 rammen met 4 of 5voedsters. Meer rammen dan 2 kan soms wel goed gaan. Maar vaak wordt een van de jonge rammen niet echt opgenomen in de groep. In de natuur worden de jonge rammen ook weg gejaagd om zelf een kolonie te stichten. En dat natuurlijke gedrag zit nog in die bolletjes. Alleen het jonge rammetje kan niet weg!
 

             
          het nesthok                                                                   12 daagjes oud klein Evertje                                  
 

3 Ook kun je een koppeltje halen waarvan de ram al gecastreerd is. Ook dat kan je niet bij een opvang halen. want daar moet je tekenen dat je niet zult fokken met de konijnen. Je kunt van particulieren bv konijnen overnemen die ze kwijt willen. Of op www.marktplaats.nl  kijken, daar worden ontzettend veel konijnen aangeboden. Ga ze niet in een dierenwinkel halen. Er zijn zoveel konijnen die nog een fijn huisje zoeken. Die kun je beter nemen .Ook zijn dieren uit een dierenwinkel dikwijls niet zo gezond. Ze kopen ze bij broodfokkers, die willen zoveel mogelijk kleintjes produceren en letten daarbij niet op het welzijn van de konijnen. De goede dierenwinkels daargelaten maar die zijn er maar weinig helaas.

Als ze goed gewend zijn in hun nieuwe omgeving dan neem je het voedstertje mee naar een ram die nog wel wat kan en laat haar dekken. Dat lukt meestal erg snel. Als je voedstertje niets van de ram wil weten dan probeer je het na een weekje nog eens.
Wacht wel een nachtje met het terug zetten van je voedstertje. Dan heeft ze de kans om de geur van het vreemde mannetje wat kwijt te raken. Je rammetje zal nog wel even flink boos zijn op je voedstertje.
Maar mijn ervaring is dat dat snel over is en ze zo weer dikke vrienden zijn. En de ram wordt een
voorbeeldige stiefvader. Hieronder zie je Flippie met zijn stiefdochters Elsje en Treesje
 

    
     vader met stiefdochters                                            www.bunnybin.nl                                               onverwachte nestjes geven veel te veel konijntjes


Hoe breid ik een groep uit?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je je groep wilt uitbreiden. Er kunnen konijntjes zijn gestorven, of je vindt het zo leuk je maakt de ren groter en wilt meer konijnen.
De beste manier om je groep uit te breiden is
een nestje.

Deze konijntjes worden binnen de groep geboren en daardoor geaccepteerd. Net als in de natuur.  Je kunt dan zoveel konijnen erbij houden als je wilt maar wel weer de goede verhouding  vrouwtjes en mannen. Wel natuurlijk de rammetjes op tijd laten castreren. En wanneer het rammetje gescheiden moet zitten voor en na zijn castratie moet hij optimaal contact kunnen houden met de rest van de groep. Na de castratie kan hij nog een dag of zeven vruchtbaar zijn, maar voor de zekerheid blijft hij 14 dagen gescheiden. Dat kan het beste door de ren te splitsen voor een poosje.
Ook de rammen uit het nest die niet blijven laat ik zelf castreren
zodat ze niet voor onverwachte nesten kunnen zorgen. En natuurlijk zoek ik zelf een goed ander huis voor ze. Voordat ik aan het nest begin heb ik al gekeken of er mensen zijn die mijn konijntjes willen opnemen. En in al die jaren heb ik nog nooit een konijntje naar de opvang hoeven brengen.
Dikwijls werden mensen net zo enthousiast als ik en begonnen ook een
groep.

Hier onder foto's van hoe ik mijn ren gedeeld heb voor optimaal kontact. Mooi is het niet maar het is maar tijdelijk
Op foto's 2 en 3 zie je een lange sluis die naar het achterste gedeelte van het zand loopt .Die blijft gewoon zitten als ze weer allemaal bij elkaar mogen want ze vinden het hardstikke leuk om er door heen te lopen. De konijnen die in het midden zitten kunnen achter het hok door naar de sluis.

   

 

Een groep uitbreiden met vreemde konijnen van buiten is moeilijk. De ren is voor de konijnen hun territorium dat verdedigd moet worden. Zo gaat het in de natuur ook. Komt er een vreemd konijn in het territorium dan zal dat  worden verjaagd door gevechten. Het ligt helemaal aan de karakters van de konijnen of het zal lukken. Als je het wilt proberen dan is het het beste twee voedsters of meer erbij te zetten. Twee of drie zussen heeft de meeste kans van slagen. Ook moet bij je groep in ieder geval een ram zitten. De ren splits je in tweeën en dat laat je zo een dag of 14. Ook kun je ze eens van terrein laten wisselen. Zo kunnen ze elkaar leren kennen door het gaas en wennen aan elkanders geur. Doen ze helemaal niet meer lelijk door het gaas dan kun je op een dag dat je veel tijd hebt ze bij elkaar zetten. Je moet goed opletten of er geen serieuze gevechten uitbreken. Ze zullen flink opgejaagd worden, maar als de ren groot genoeg is en ze kunnen overal goed weg, ook in de hokken, dan is het prima. De vlokken haar zullen in het rond vliegen maar zolang er geen ernstige verwondingen zijn kan je ze laten zitten. Het heeft geen zin om ze steeds weer te scheiden want dan moet de rangorde steeds weer opnieuw bepaald worden door achter elkaar aan te gaan. Als ze kleine wondjes krijgen doordat ze in hun achterste gebeten worden of omdat een pluk haar uitgetrokken wordt, is dat niet erg, dat hoort erbij. Na een week hooguit twee moet het pleit wel beslecht zijn en moeten de nieuwelingen mee mogen eten uit de grote bak met voer. Geef ze gezamenlijk eten in een grote schaal waar ze allemaal rond kunnen , bv een vleesschaal. Als dat zo is is de koppeling gelukt. Wel zullen er binnen een groep regelmatig schermutselingen ontstaan om de rangorde steeds opnieuw te bevestigen. Op elkaar willen rijden hoort daar ook bij en dat heeft niets met paren te maken maar met ‘ïk ben de dominantste, ik ben de baas”. Wel moet je goed in de gaten houden als je konijnen ouder worden of ze de “gevechten" nog aan kunnen. Mijn oude konijn Babbel kon met 10 al dat rennen en jagen niet meer aan. Ik heb toen een bejaardenren gemaakt waar ze een rustige oude dag heeft met de andere oudjes. Het waren trouwens konijnen die er van buitenaf in kwamen die Babbel na een jaar van samen zitten op gingen jagen en niet de konijnen in de ren geboren. Dat had er volgens mij ook mee te maken. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar uitbreiden met een nestje. Zeker als je nog een tweede ram bij je groep wilt.
Maar ook de groep groter maken doormiddel van vreemde konijnen heeft een kans van slagen al is die niet zo groot als door een nestje. Het nadeel van een nestje is dat je ze meestal niet allemaal houden wil en je dus op zoek moet naar een goed huis. En er zijn al zoveel konijnen.

       
Drie op een rij  en Dikkeman hoort er helaas niet meer bij         oude Babbel van 10jaar en 8 maanden                          de ren gescheiden


Gedrag binnen de groep.

Hoe de konijnen zich binnen de groep gedragen is helemaal afhankelijk van de karakters van de konijnen. Er is in ieder geval een konijn dat de baas is. Dat is niet perse het rammetje. Het kan ook een dominant vrouwtje zijn. Het vrouwtje wat het hoogste in rang staat wordt nooit opgejaagd en het mannetje ook niet. Wel zal het mannetje achterna gezeten worden door een vrouwtje wat bronstig is en gedekt wil worden. Maar dat heeft dus een heel andere reden.
De andere konijnen zullen elkaar regelmatig achterna zitten. Zeker als er eentje met een fel karaktertje tussen zit. Maar ze zullen veel meer lekker bij elkaar liggen in het hok of buiten. Ook vlak na een achtervolging zie je de kemphanen weer lekker bij elkaar kruipen.
Het
eetmoment is een goed moment om te zien of alles en iedereen nog geaccepteerd wordt. Ik geef ze te eten in een een grote vleesschaal waar ze allemaal tegelijk uit kunnen eten. En mogen ze dat allemaal, dan zit het wel snor tussen de konijnen. Eten is na voortplanting het belangrijkste in een konijnenleven. In de natuur worden jonge konijnen nog wel eens uit de kolonie gejaagd als het voedsel schaars wordt, maar voedselschaarste komt in onze ren natuurlijk niet voor. Vandaar dat de tweede ram ook geaccepteerd wordt. Jonge konijnen die weg gejaagd worden zijn meestal rammen, maar is er voedsel in overvloed dan mogen ze aan de rand van de kolonie blijven wonen.
Per seizoen kan het gedrag ook verschillen. In de winter is het veel rustiger er wordt niet of nauwelijks achter elkaar aangezeten. Soms wordt er eens een uit het hok gestuurd. Daarom is het van belang dat er meerdere beschutte rustplaatsen zijn, want in de winter is dat natuurlijk hard nodig. Ook willen ze zelf wel eens alleen liggen.
In de lente komt er meer leven in de brouwerij. De hormoontjes gaan wat meer opspelen. Sommige vrouwtjes worden hitsig en gaan de ram achterna. En ook de rangorde moet opnieuw bevestigd worden. Dus zal er meer achter elkaar aan gerend worden. En er zullen heel wat nesten gebouwd worden door schijnzwangere vrouwtjes.
Meestal is er maar een echt koppeltje tussen, dat van de vader en de moeder. verder ligt iedereen bij iedereen en daar tussen ook het koppeltje.
Heerlijk om te zien zo’n berg konijnen.
 

   
Drie  op een rij                        drie lieve kopjes                                     berg konijnen                                             de mannen in het midden

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wanneer je twee konijntjes wilt.

Wanneer je overweegt om konijnen te nemen maar je hebt geen plaats voor een grote ren dan is het beter om er twee te nemen dan een. Voor jou is dat leuk want
de konijntjes zullen veel actiever zijn. Maar voor de konijntjes zal dat nog leuker zijn. Konijnen zijn dieren die in de natuur in groepen leven. Nooit alleen. Ze hebben graag gezelschap, liggen lekker tegen elkaar aan in het hol en likken elkaar veel.
En dat geldt ook voor tamme konijnen. Die hebben ook liever een kameraadje .
Jij bent natuurlijk ook een kameraadje voor je konijn. Maar
jij bent er maar even op de 24 uur van de dag en nacht. Daarom is het verstandig twee of meer konijntjes te nemen. Dit hoofdstuk gaat over twee konijntjes. Als je meer konijntjes wilt dan 2 lees dan het hoofdstuk over konijnen houden in een groep.
Het makkelijkste en beste is naar een opvang te gaan en daar een
koppeltje te kiezen.


Toby en BemBem van Hilde              Jazz en Joepie van Sannie                      Bram en Clara van Hilde in hun         Snuffie en Stampertje van Ilco
                                                                                                                               tijdelijke ren                                                      van het 5 hoekige hok

Zo help je twee konijnen aan een fijn huis en het is al een koppeltje, dat is wel zo gemakkelijk. Een koppeltje is een voedster en een ram. De ram is dan al gecastreerd.
Maar de meeste mensen krijgen twee konijntjes van een kennis die een nestje had of kopen hun diertjes in de dierenwinkel of bij een fokker.
Een koppeltje is het beste en heeft de meeste kans van slagen. Wel moet je dan op tijd het mannetje laten castreren. Twee zusjes kan ook daar vertel ik zo meer over. Twee broertjes is niet aan te raden omdat mannetjes meestal als ze volwassen worden gaan vechten .Zeker als ze niet gecastreerd worden. En worden ze dat wel en er komt een voedster in de buurt dan is de kans groot dat ze alsnog gaan vechten. Meestal wordt in de dierenwinkel en ook bij de fokker twee zusjes aangeraden.
Dat kan heel goed gaan maar lees toch eerst wat ik hierover verder schrijf. De twee lieve kleine nijntjes gaan dan samen in het hok. Ze zijn nog klein zo’n week of  8. Dat gaat hartstikke goed ze likken elkaar en liggen meestal lekker tegen elkaar te slapen. Maar ineens gaat het mis. Ze maken ruzie en bijten elkaar. Ze moeten uit elkaar.
Hoe komt dat nou.
Konijnen worden ouder en komen in een soort puberteit. Ze willen dan de baas worden en gaan vechten om de rangorde, zo heet dat bij konijnen, te bepalen.
Maar een konijn in de natuur
zit niet opgesloten in een hok en kan wanneer er een konijn wil vechten weg lopen. En dan na een poosje is de rangorde bepaald en zijn ze weer dikke vriendinnen. Tot echt vechten komt het niet. Maar bij jou in de kooi of in het hok kunnen ze niet weg en komt het wel tot vechten. En dan is de vriendschap over. Niet altijd zal dat gebeuren, dat ligt ook erg aan het karakter van de konijnen. Maar heel dikwijls wel. En dan zijn mensen zo teleurgesteld dat ze hun konijnen weg doen.
Hoe kun je nu voorkomen dat dat met jou twee konijntjes ook gebeurt? Heel eenvoudig, door ze ruimer te huisvesten. Een groot hok alleen is niet genoeg. Ze moeten daar uit kunnen lopen in een ren. In huis zouden ze een stukje van de kamer moeten hebben waar hun kooi staat en waar ze in en uit kunnen.Zo kunnen ze voor elkaar weg als ze een beetje ruzie hebben. Ook later wanneer ze volwassen zijn, is het fijn als ze eens weg van hun vriendje alleen kunnen gaan liggen. Jij zou toch ook niet altijd met iemand in een klein kamertje willen zitten, dag en nacht.
Nog iets waar je
heel alert op moet zijn als je twee zusjes hebt gehad of gekocht. Zijn het wel allebei vrouwtjes. Het gaat zo dikwijls fout met het seksen en het gevolg is zomaar ineens een nestje. Daarom is het goed vanaf twee en halve maand elke week nog eens te kijken of het wel vrouwtjes zijn. Of als je dat zelf niet kunt ga dan met 3 maanden nog eens naar de dierenarts en laat die kijken. Is er toch een mannetje bij dan ben je op tijd en kan je het laten castreren.
En als je dan je stelletje hebt
dan zul je zien dat het ontzettend leuk is en dat de konijnen ook veel gelukkiger zijn.
 

 
  Mijn Bart en Doortje               Pica en Jumper van Dienne                     mijn Ginger en Jagger              Babbel met Flippie haar eerste mannetje

Twee konijnen koppelen

Twee konijnen koppelen is natuurlijk heel anders dan een konijn bij een groep plaatsen. Het kan zijn dat je een konijn hebt en er nog een bij wilt. Of er is een konijntje overleden en je wilt een nieuw vriendje voor je konijn. Het makkelijkste is weer er een bij te nemen van het andere geslacht. Ik praat hier alleen over koppelen buiten in een ren.
Wil je meer weten over koppelen in huis kijk dan op www.konijnen.nl  
Dit is een heel andere manier van koppelen dan daar beschreven wordt. Wanneer je nog alleen een ram hebt is het het makkelijkst. Meestal is een ram  veel vriendelijker voor het vrouwtje dan anders om op eigen terrein.  Een vrouwtje kan feller reageren. Twee vrouwtjes is erg moeilijk en dat wordt dikwijls vechten. Daarom kan je die beter een tijdje naast elkaar huisvesten door de ren te splitsen.
Twee mannetjes raad ik af. De kans is klein dat het lukt.
Het is natuurlijk logisch dat het altijd gaat om gecastreerde rammen. Je wilt immers alleen een koppeltje en geen groep. Het beste is haar of hem er
's morgens bij te zetten. En dan een uurtje goed kijken hoe het gaat. Alleen als er heuse gevechten uitbreken dan in grijpen. Maar over elkaar springen en achter elkaar aan jagen en op elkaar rijden is normaal. Plukken haar kunnen in het rond vliegen. Je bent geneigd om in te grijpen of ze te snel uit elkaar te halen. Maar bedenk wel dat elke keer als je ze weer bij elkaar zet het hele proces van voren af aan begint. Dus heeft het weinig zin om ze bv een uurtje bij elkaar te zetten,  en de volgende dag weer wat langer. Ook als je konijn wat er al was wat bang lijkt en steeds weg rent of in een hoekje gaat zitten zover mogelijk van de nieuwe vandaan dan is het goed. Als er na een uur alleen maar afgetast is want zo noem ik het bovenstaande gedrag, dan gaat het goed. Je kunt het nu ook wagen even weg te gaan, maar ga heel veel steeds weer kijken. Geef ze wat te eten samen in een bak , eten ze samen dan ben je al een heel end met de koppeling.
MAAR de koppeling zoals hier boven kan je alleen maar zo doen als de konijnen echt overal voor elkaar weg kunnen rennen. En ook in een hok mogen ze zich niet vastlopen maar moeten erdoorheen kunnen rennen. Dus in het hok moeten twee uitgangen zitten. De ene met het kattenluikje heb je van te voren open gezet met plakband zoals ik al eerder beschreef. Want het nieuwe konijn kent waarschijnlijk de werking van het kattenluikje nog niet en zou er dus ook niet doorheen rennen als het niet openstaat. Zo blijf je het de hele dag goed volgen. Natuurlijk als er echt gevechten uitbreken, en als dat gebeurt is dat  altijd in het begin,  moet je ze uit elkaar halen. En dan zul je naar een ander maatje moeten uitkijken. Want dan liggen ze elkaar niet,  konijnen hebben ook voorkeur voor de een of de ander.  Het is handig als je een maatje voor je konijn in de opvang haalt. Je kunt dan je eigen konijn meenemen en daar kijken of de eerste kennismaking klikt. En als het thuis dan toch nog zou mislukken dan mag je het konijn weer terugbrengen.
Maar verder met het verloop van de koppeling. Als de dag om is en het gaat nog steeds zonder gevechten, soms zie je al enige toenadering, dan kun je ze voor de nacht ook bij elkaar laten. Het is spannend maar mijn ervaring is dat dan de volgende dag ze al naast elkaar liggen. En een week later zijn ze dikke maatjes.
Zo heb ik al heel wat konijntjes gekoppeld. Natuurlijk kan ik
geen garantie geven dat het ook zo zal lopen bij jouw konijnen. Elke koppeling is uniek. Maar de kans van slagen is groot op deze manier. Al mijn koppelingen waren tussen ram en voedster. Met vrouwtjes is het mij niet gelukt. Veel andere mensen wel.

    

Bunnie en Dieuwertje van Miriam                              Mijn Dikkeman en Babbel          Gebroeder de Wit met Doortje                             

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Waarom een nestje

Waarom een nestje als er al zoveel konijnen in de opvang zitten die allemaal nog een fijn huis zoeken.
Een voor mij belangrijke reden om een nestje te nemen is
als ik de groep wil uitbreiden. Hierover heb ik al geschreven bij het hoofdstuk de groep. Het is de enige echt goede mogelijkheid om weer een man bij de groep te krijgen. En ook de enige mogelijkheid om een tweede man bij de groep te krijgen. Ook uitbreiden met vrouwtjes is veel makkelijker met een nestje. Mij is het nog niet echt gelukt om vreemde konijnen bij mijn groep te zetten. Maar dat heb ik ook al beschreven. Dit stukje is ook geschreven voor mensen die een onverwacht nestje hebben gekregen.

Het nesthok

In je ren heb je meestal twee gezamenlijke hokken. Daar wordt met z'n allen in gerust.
Die hokken zijn niet geschikt om als nesthok te dienen. Want dan zou het nest steeds verstoord worden door de andere konijnen en dus fout gaan.
Het beste is dus een
apart nesthok in je ren te zetten. Dat hok hoeft, nee mag maar een uitgang hebben.
In de natuur graaft moeder konijn een hol een stukje van de kolonie vandaan. Ook dat hol, wentel genaamd, heeft maar een uitgang. Wanneer ze het verlaat dan maakt ze het zo onzichtbaar mogelijk.
Het beste is een nestkist te maken. Zorg dat de ingang naar het nest windvrij is. De ingang moet ook
minstens 25cm van de bodem van het hok zijn. Dat is om te voorkomen dat de kleintjes eruit vallen. Maakt de ingang zo hoog dat moeder konijn er nog gemakkelijk in kan springen.
Het hok moet ook
donker zijn. Maar omdat als ze eenmaal geboren zijn het erg leuk is om te kijken zou ik er wel een raam in maken wat je de eerste week afdekt. Ik heb er een plank voor gemaakt die er zo op en af kan. Daarachter zit gewoon perspex. Je kunt ook een doek voor het raampje hangen of zo.
Wat ook belangrijk is is dat je
heel gemakkelijk in het hok kan. Je moet een nest regelmatig controleren en als je dan het halve hok moet afbreken dan is dat heel onhandig. Een deksel als dak of een deurtje wat achter de deur nog een plank heeft. Mijn nesthok scharniert voor de helft van voren open.
 


Zie de deksel die voor het raampje zit                      De helft van de voorkant scharniert open         het nesthok in mijn oude hok met plank voor de deur

Wanneer je in de winter een nestje verwacht, een niet bewust nestje uiteraard, dan kun je in het nesthok een
kartonnen doos zetten. Die zorgt dan voor extra isolatie. Om de doos kun je stro doen. Dan wordt het een heel warm plekje.
Maar zorg ook weer dat je
makkelijk in de doos kunt kijken. Maak er bv een klep voorin die je makkelijk kan opentrekken en sluiten. Vergeet ook de opstaande rand bij de doos niet waar je konijn erin springt, zodat de kleintjes veilig liggen en er niet uitvallen.
Ook als je een onverwachts  nestje hebt gekregen in een koude winter dan is het verstandig om alsnog het nestje over te doen in zo'n doos. Ook al omdat in een gewoon hok het nestje niet achter een opstaande rand ligt. Een baby kan gemakkelijk buiten het nest komen te liggen en zal dan zeker sterven. Ook blijft er soms een kleintje aan de tepel hangen als moeder weg springt. Zo raakt ze ook uit het nest. En als moeder over een randje van 25cm moet springen zal de baby achter die rand blijven hangen en loslaten en zo in het nest blijven.

Hoe ga je te werk als je zo'n doos moet neer zetten. Zorg dat de moeder even uit de buurt is. Maak eerst de doos die je gebruiken wilt gereed zoals hier boven beschreven. Pak een klein doosje en bekleedt dat met een laag zacht keukenrolpapier. Pak de wol (haren) die bovenop liggen en wrijf die door je handen. Dan gaan je handen naar het nest ruiken. Leg de wol dan in het doosje. Pak een voor een de jongen en leg ze in het doosje. Pak daarna het lege nest zo heel mogelijk op en leg het in de nestdoos. Doe de kleintjes weer over in het nest en dek af met de wol. Zet de nestdoos op precies de zelfde plaats als het nest was. Laat moeder weer in het hok, ze  zal het even vreemd vinden maar ruikt ook veel bekende geuren en zal het accepteren. Zo liggen de kleintjes beschermd tegen eruit vallen en tegen de kou.

Een week van te voren maak je het nesthok in orde. Eerst een dikke laag kranten met daarop bedding of houtstrooisel en daarop weer kranten.
Zorg dat de bedding goed ingepakt zit tussen de kranten. Zo'n dikke laag is nodig want je kunt het hok 6 weken lang niet verschonen. Het moet dus heel wat vocht op kunnen nemen.  Dan stro en hooi. Dat hoeft niet zoveel te zijn. Maar leg wel veel klaar voor je voedster. Ze zal het er zelf heen brengen.


   Een doos vol konijntjes                                                            de doos na 6 weken          de plank binnen tegen uit het nest vallen     koetje met stro

De dracht

Het is heel moeilijk om te weten of je konijn zwanger is of niet. Je ziet nagenoeg niets aan haar. Wel heeft ze een onverzadigbare honger. Altijd opzoek naar eten. Wanneer ze meer dan 2 weken is dan kan je voelen of ze vruchtjes draagt. Maar dat is heel moeilijk voor een leek. Ik kan het niet en je moet nog oppassen ook dat je ze niet beschadigd.

De draagtijd van een konijn is 28 tot 32 dagen, afhankelijk van de grootte van je konijn.
Rustig afwachten, meer kan je niet doen.
Wanneer je met je voedster naar een ram bent geweest kan je wel zien of de dekking is gelukt. Als de ram er bijna voor dood aan de zijkant of van achteren vanaf valt na de daad en enkele seconden blijft liggen dan heeft hij een zaadlozing gehad. Maar of  je vrouwtje kleintjes zal krijgen, dat ligt eraan
of de bevruchting ook daadwerkelijk plaats heeft. Het is nml. zo  wanneer het vrouwtje gedekt wordt dat dan de eitjes pas daarna los komen. Meestal komen ei en zaadcel binnen 3 dagen bij elkaar. Maar je weet het natuurlijk nooit zeker of je vrouwtje ovuleert.
Als je vrouwtje
al na 14 dagen met hooi en stro begint te slepen dan kun je er wel vanuit gaan dat de dekking is mislukt, want dat is veel te vroeg en dan is ze schijnzwanger.
Een week van te voren gaat ze aan de gang met stro en hooi. Soms zelfs pas vlak van te voren. Leg lekker veel voor haar klaar. Ze neemt het in haar bek met bossen tegelijk en brengt het zelf naar het nesthok.
Wanneer je konijntje niet in het nesthok begint maar in een gezamenlijk hok
zet dat dan open en begeleidt haar naar het nesthok. Ze zal nog een paar keer in het gezamenlijke hok gaan kijken. Maar ze zal het te open en te koud vinden en eieren voor geld kiezen en in het nesthok beginnen.

        

 Catriens konijn met een bek vol stro         Wol van Doortje                                          Doortje een dag voor de bevalling      
                                                    

Vlak voordat ze moet werpen gaat ze haar eigen
buikwol plukken en naar het hok brengen. Ze zal eerst een strootje in haar bek nemen en dan gaan plukken. Dat is heel slim want door dat strootje kan het haar niet in haar bekje schieten. Zo zal ze een warm nest maken en meestal in de vroege ochtend bevallen. Zo'n bevalling gaat razend snel en is meestal in 20 minuten of nog korter gepiept. De nageboorten eet ze op .

De eerste week

Wanneer het nestje is geboren laat je het
eerst 24 uur met rust zodat de moeder haar kleintjes al een keer gevoed heeft.
Veel zal moeder konijn niet met haar kinderen bezig zijn. Het lijkt wel of ze er niet naar omkijkt. Maar dat is niet zo. Ze gaat ze maar 1 of 2 keer in de 24 uur voeden en dat voeden duurt niet langer dan 3 minuten. En toch krijgen die kleintjes genoeg voeding.
Konijnenmelk is zeer geconcentreerd.  Dat ze maar zo weinig bij haar kleintjes is komt door haar instinct.
In de natuur heeft ze de kleintjes zo goed mogelijk verborgen voor roofdieren. En zou ze er veel naar toe gaan dan is de kans dat een roofdier er lucht van krijgt natuurlijk veel groter. Daarom gaat ze maar 1 tot 2 keer voeden. En dat instinct is natuurlijk ook nog aanwezig bij ons tamme voedstertje.
Dan de tweede dag is het tijd voor een nestcontrole. Je moet kijken of alle kleintjes leven en of ze lekkere dikke buikjes hebben. Hebben ze
gerimpelde velletjes dan krijgen ze niet genoeg voeding.  

      
Twee dagen oud                                                                                                                1 week oud en het doosje.

Het makkelijkst is
een doosje lekker zacht bekleed met  'n laag keukenpapier mee te nemen. Alles doe je heel rustig. Je kunt de moeder eerst een lekker blaadje geven om haar af te leiden. Soms is dat nodig soms niet . Dat ligt helemaal aan het konijn. Het doosje zet je naast het nest in het hok en de wol die bovenop ligt wrijf  je eerst goed in je handen en leg je voorzichtig in het doosje. Door dat wrijven krijgen jouw handen de geur van het nest. Dan pak je het eerste jong bekijkt het en legt het in het doosje. Zo bekijk je alle jongen. Dan weer terug in het nest wol er weer op en klaar is kees. Zo weet je precies welk jong je al hebt gehad want ze krioelen allemaal door elkaar zodat je niet weet wie je al hebt gehad. En nu weet je ook gelijk hoeveel kleintjes het zijn.
Het spreekt van zelf dat
jij alleen en een eventuele huisgenoot de kleintjes aanraakt. Ze hebben rust nodig en wordt voor elk bezoek dat komt kijken het nest verstoord dan wordt de moeder onrustig en laat ze misschien de jongen in de steek. Is alles goed dan kijk je elke dag een keer de eerste week of alles goed gaat en of er geen jongen in groei achter blijven. De kleintjes worden kaal doof en blind geboren. Na twee dagen zie je al een waas van haartjes en na een week zijn ze volledig behaard.

     
1 week oud en al helemaal behaard                     1 week                                                8 dagen                               Babbel komt eens kijken wat ik doe

De tweede week

De kleintjes zijn helemaal behaard ze slapen de hele dag en liggen knus op een hoopje. Moeder konijn plukt soms wol bij als het kouder wordt. Ook , wanneer de temperatuur stijgt haalt ze wel wol weg.
Instinctief weet ze hoe de temperatuur moet zijn.
Als het zomer is en de zon staat een deel van de dag op het hok is het verstandig om er een parasol boven te zetten.
Anders kan de temperatuur wel heel hoog oplopen in een hok.
Tussen de 10 en 14 dagen gaan de oogjes open. Meestal op de 12de dag. Even opletten of dat bij allemaal gebeurt. Soms blijft een oogje dichtgeplakt. Dan moet je moeder natuur een beetje helpen en met en beetje gekookt lauw water het oogje voorzichtig open maken.


de oogjes net open bij alle drie.

De derde week

De konijntjes scharrelen al wat in het nesthok heen en weer. Ze beginnen ook een beetje te knabbelen aan het hooi wat daar ligt. Je mag ze gerust wat meer oppakken en even vast houden. Maar hier geldt ook laat niet Jan en Alleman ze oppakken. Ze leren al gauw dat jij het bent en zo leren ze al vroeg je te vertouwen en aan mensen wennen.

    
oei dat is wel erg diep                                                           even over het randje kijken                                                              voor het eerst het trapje af

De vierde week tot achtste week

In het begin van de vierde week beginnen ze de wereld buiten het nest te verkennen. Ze zijn nu groot genoeg om over het randje van het hok te klimmen. Kijk wel goed deze week of ze ook terug kunnen. In het hok ligt een behoorlijke laag bodemdekking en daardoor is de bodem wat hoger.
Ook komen ze nu naar buiten. Een heel avontuur voor het eerst in de grote wereld. Enig is dat om te zien hoe ze voor het eerst het trapje af komen. Of het sprongetje wagen.
Het is echt goed opletten een paar dagen of ze wel terug kunnen. Maar al snel hebben ze het onder de knie en sta je versteld hoe hoog die kleine beestjes al kunnen springen. Net bolletjes elastiek. Zodra ze buiten komen zullen ze ook mee gaan eten met de groten. Eerst hele klein hapjes van het groenvoer. En ook hardvoer wordt geprobeerd. Maar dat is nog wat te hard. Laat ze alles maar proberen. Zo wennen ze vanzelf aan al het eten en de darmpjes krijgen zo ook de kans om langzaam aan al dat nieuwe te wennen. Het regelt zich vanzelf.

      
Alles ontdekken                                                           Alles proeven                                                   Pak ze regelmatig op dan wennen ze aan mensen

Moeder blijft ze ook nog gewoon voeden. Die melk stelt de darmen instaat om aan al dat andere voedsel te wennen.
Zo zullen ze aan alles wennen en razend snel groeien. Met 8 weken mogen ze bij de moeder weg, maar langer erbij houden kan ook. Er is toch ruimte genoeg in de ren.
Tijdens de hele periode van voeden moet je de
moeder wel extra dingen geven. Tarwe aren van Puik is een goede aanvulling, zo'n 3 per dag. En ze mag zoveel eten als ze wil. Dat voeden kost enorm veel energie. Als je bedenkt dat ze de eerste weken alleen op die melk zoveel groter worden dan moet dat wel heel veel energie kosten.

De vader kan in een ruime ren er ook gewoon bij blijven. Veel boeken zeggen dat de ram weg moet bij de voedster omdat hij de kleintjes zou dood bijten. Maar als de konijnen genoeg ruimte hebben dan is het goed om de ram erbij te houden. Hij zou anders een vreemde worden voor moeder en kinders en er niet meer bij geaccepteerd worden. Ik heb alle keren dat ik een nestje had de ram en ook de andere konijnen die in de ren leefden erbij gelaten. En altijd is het goed gegaan. Het waren altijd lieve vaders of stiefvaders. In de natuur is de ram toch ook niet weg. En ook de andere konijnen waren schattig voor de kleintjes.
Wel moet de ram natuurlijk gecastreerd zijn. Een voedster die net gebaard heeft wil nml meteen na de baring
opnieuw gedekt worden en dan zou je veel te vroeg weer een nestje hebben.
Wil je er een klein rammetje erbij houden dan moet je het met 3 en halve maand apart zetten. Door bv de ren te delen zodat ze contact houden met elkaar. Met 4 tot 5 maanden, dat ligt aan de grootte, kan je hem laten castreren. Dan moet hij nog 14 dagen apart zitten.
 Het is echt noodzakelijk dat ze optimaal contact houden. Een konijn dat 14 dagen weg is geweest is daarna een vreemde voor de groep en zal worden aangevallen.

     
Tante Pepper oom Goofy en Kleintje                                   Bart met dochter Belle                                Goofy, stiefvader Dikkeman, Simon, en tante Pukkie

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wat eten ze

Ik ga hier niet zoveel vertellen over wat ze allemaal mogen eten. Dat is op veel websites al goed verteld.

Kijk op www.konijnen.nl    als je meer over voedsel wilt weten.

Ik ga je vertellen wat
ik de konijnen geef en wanneer.
'
s Morgens krijgen de konijnen  groenvoer en  hardvoer samen in een bak. Ook vul ik het hooi aan. Dat is na de nacht altijd helemaal op. Ik geef echt een flinke pluk en water wordt bijgevuld.
De hoeveelheid groenvoer is als volgt. Per konijn:  1flink blad andijvie of twee kleintjes, twee blaadjes witlof, 4cm wortel,
een blokje knolselderij ongeveer zo groot als dat stukje wortel, een takje wortelloof.
Natuurlijk krijgen ze ook andere dingen zoals boerenkool en broccoli maar dat gaat dan in plaats van een andere groente.
Ik geef de volgende groentes. Andijvie, witlof, wortelloof en wortel, knolselderij, blaadjes van de radijs, blaadjes van de spruitjes, komkommer,veldsla, boerenkool, appelschillen, broccoli.
Ook krijgen ze in de zomer dikwijls blaadjes van de bruidssluier en de druiven, maar dat is dan extra. In de herfst eten ze veel blaadjes van de appelboom als die er af waaien. In de winter krijgen ze ook appelboom takken om af te knagen, ook als extraatje.
Als ze iets nieuws krijgen of ze hebben iets al lang niet gehad
dan krijgen ze maar een klein stukje. Zo kunnen de darmen dan opnieuw wennen.
Hardvoer wat ik geef zijn Hopefarm biks dus geen gemengd voer. Ze krijgen per konijn 25 gram per dag. De helft 's morgens erbij en de andere helft 's avonds

Ik wil hier wel even een waarschuwing schrijven over gemengd voer.

Alleen Russel Rabbit gemengd voer is geschikt. De zaden , erwten en maiskorrels daarvan zijn geplet , En de zaden van  johannesbrood zijn eruit gehaald.. Die zaden zijn kleine ronde keiharde balletjes die de konijnen niet kapot krijgen en daarom heel doorslikken. Zo ook met de te hard geworden erwten en maiskorrels door verdroging. Dat veroorzaakt verstoppingen. Konijnen kunnen eraan overlijden. Dat is dus al verschillende keren gebeurd.

Johannesbrood zit vaak in gemengd voer het zijn die donkerbruine stukken, ze zien eruit als glad boomschors. Daar zitten de zaden dikwijls nog in. Het zit bv in voer van De Witte Molen.

Geef daarom liever alleen biks of gemend voer met geplette zaden en mais.

 

's Avonds om een uur of zes krijgen ze weer groenvoer en hardvoer net als 's morgens. Het hooi wordt weer aangevuld voor de nacht. Ook nu weer is dat hooi bijna altijd helemaal op.

En voor ik naar bed ga krijgen ze van mij allemaal nog een stukje hard brood. Dol zijn ze daarop. Het stukje is ongeveer 4  bij 2cm.
Hooi is erg belangrijk als ze dat weinig eten dan moet je het andere voer minderen.
Om de 25 gram te bepalen gebruik ik een ijsschep, in de mijne gaat precies 25 gram. Dat heb ik op de brievenweger gecontroleerd.
Eigenlijk mogen ze 25 gram per kilo lichaamsgewicht. maar dat vind ik wat veel. Mijn konijnen doen het goed op de hoeveelheid die ik ze geef.

Mijn konijnen van de groep eten uit een bak. Dat is een grote vleesschaal. Die heb ik bij de Makro gekocht.
 Bij de stelletjes is een kleine vleesschaal in gebruik
Water geef ik  in schaaltjes. Vroeger gaf ik in flesjes. Maar uit schaaltjes drinkt het veel natuurlijker voor een konijn. Ook krijgen ze met uit een flesje drinken valse lucht binnen.

 
De lepel, het schaaltje voor twee konijnen en de schaal voor 2 grote en 4 kleine konijntjes.                       Drinkend Evertje
De groente schaal voor twee en voor 6 konijnen, waarvan 4 kleintjes.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Verzorgingstips

Als je je konijn moet wassen.

Over
ziektes bij konijnen ga ik op deze website niets schrijven. Daar is hele
goede informatie te vinden op
www.konijnen.nl .
Wanneer je konijn
plakpoep heeft aan zijn kontje dan is het handig om
hem onder
stromend water te wassen. Ik gebruik daarvoor een dik stuk
hout wat ik over de spoelbak leg. Daarom heen sla ik een handdoek die
klem ligt onder de plank. Dan glijdt je konijn niet uit op de plank.
Zijn kontje laat ik
uitsteken over de plank onder het stromende water.
Zo kun je gemakkelijk de poep laten weken en uitspoelen.
Wanneer het koud is dan blaas ik hem droog met mijn föhn.
Het voordeel is dat het konijn
alleen van achteren nat wordt.
Plakpoep zijn meestal opgedroogde darmkeutels. Konijnen produceren nml twee soorten poep, gewone keuteltjes en blindedarmkeutels. Die zijn meer eivormig , glanzend en zitten met trosjes aan elkaar. Normaal vind je die niet want die worden meteen uit het kontje door het konijn opgegeten. Daar zitten extra vitaminen in die het konijn nodig heeft en die het niet uit het voedsel kan halen in 1 gang door de darmen.
Als je konijn deze keutels niet opeet dan voed je hem verkeerd. Meestal geef je dan veel te veel hardvoer of gemengd voer. Dat is te koolhydraatrijk en te eiwitrijk. Minder het hardvoer en als je gemengd voer gebruikt stap dan over op alleen korrels. Maar doe dit wel geleidelijk door de eerste tijd het voer te mengen.

Ook veel wortel en fruit kunnen de oorzaak zijn. Groenvoer niet en hooi dat moet altijd het hoofdvoer zijn.

Wat leg ik in de hokken


In mijn hokken staan passende plastic bakken,
daarin leg ik een
dikke laag kranten. Daarop een laag stro.
De kranten eronder nemen veel vocht op.
Als die best al wel nat zijn dan voelt het bovenop
nog redelijk droog.

Als je gaat verschonen pak je de bak uit het hok gooit hem leeg in de groene GFT bak , nieuwe kranten en stro erin en klaar.
Ik verschoon de hokken een keer in de week. Alleen als het veel regent dan
doe ik het een keer extra. Het wordt dan nat van de natte konijnen die
regelmatig naar buiten gaan. Konijnen die zand tot hun beschikking hebben
plassen minder in de bakken  in het hok maar meer op het zand.
Ook  veel keutels komen op het zand. Wanneer er veel bij elkaar liggen
veeg ik ze met veger en blik op. Ook hark ik regelmatig het zand gedeelte.
Mijn zandgedeeltes zijn
overdekt  met gaaspanelen en er ligt gaas onder. Dat is belangrijk.
Want de regen die spoelt door het zand en spoelt het zo schoon. Ook de
keutels verteren zo gemakkelijk. Het is "vegetarische poep"dat stinkt niet .
En verteert dus gemakkelijk.
Als ik een nieuw bloembed moet beplanten in mijn tuin dan graaf ik het
eerst af en doe er aarde in uit de ren. Dat is
geweldig bemeste aarde en
alles groeit er op als kool. Het oude zand gaat in de ren .
Het betegeld gedeelte
veeg ik regelmatig want ook daar liggen veel keutels.
En eens per jaar in de lente spuit ik het
brandschoon met de hogedrukspuit.
Met een
plamuurmes kun heel goed aangeplakte poep verwijderen.

Makkelijk hulpmiddel bij vegen

Het is heel gemakkelijk vegen onder de hokken met een kinderbezempje.
De keutels veeg je snel op het zand bij elkaar zonder al te veel zand mee te nemen met een kinder grashark.
Nageltjes knippen hoef ik nooit te doen
omdat ze kunnen graven.


Ik geef mijn konijnengroep eten in
roestvrijstalen vleesbakken die heb je al
gezien bij voeding.
Dat gezamenlijk eten is ook belangrijk.
Want dan kun je zien dat je groep nog steeds een groep is als ze allemaal
mogen mee-eten.
En elke keer dat je eten geeft is
een controle moment of er geen konijn
ziek is. Komt er een niet eten dan houd ik het goed in de gaten en komt hij                    
de volgende keer nog niet dan ga ik kijken wat er aan de hand is.
Dikwijls komt een konijn de volgende keer weer gewoon eten .
Daarom wacht ik altijd eerst even af. Ook als de nacht voor de deur staat.

In de flesjes komt gauw een
algenaanslag. Ik maakte ze schoon met een ketting.
Die doe ik erin en schudden maar. Daarna goed schoonspoelen met heet
water. Een ketting van een gootsteendopje voldoet.
Met zand of rijst lukt het ook. Maar dat is er zo moeilijk weer uit te krijgen
en blijft er iets achter dan kan je tuitje verstopt raken.
Dat is nog een voordeel van uit een schaaltje drinken, dat maak je gemakkelijker schoon.

Voor
vervoer van de konijnen gebruik ik een draadmand.
Het zijn buiten konijnen dus dat is niet te koud. Zo kunnen ze alles zien.
De mand opent
helemaal aan de voorkant, dat is makkelijk met je
konijn erin zetten.
En de plastic bodem schuif je er zo met konijnen al uit.
Als er een konijn ziek is hang ik er een grote badhanddoek over voor de kou.
Deze vier konijntjes gingen naar hun nieuwe baasjes, onze 4 buurmeisjes,
waarvan er twee jarig waren.
Ze gingen wonen in de ren met de kabouter ervoor.(Zie voorbeeld rennen)

Konijnen in de winter

Kunnen konijnen met 15 graden onder nul wel buiten blijven.
Het antwoord is
ja. Maar natuurlijk zijn er wel dingen waar je rekening mee
moet houden. Het is logisch dat er een
lekker warm tochtvrij hok aanwezig
is, waar de koude oostenwind
niet in kan waaien.
Bij
meer konijnen dan twee moeten dat twee hokken zijn.
Wel moet het konijn al vanaf september buiten zijn. Een konijn ontwikkelt een

wintervacht als de dagen kouder worden. Een konijn binnen doet dat niet.
Is een konijn ziek en moet hij naar binnen dan kan dat voor een dag of 4 maar
na een week begint zijn wintervacht uit te vallen.
Hij gaat dus verharen en kan niet meer naar buiten.
Ook jongen die buiten geboren zijn kunnen gewoon buiten blijven.

Het is echt aan te raden om konijnen
buiten minsten met z'n tweeën
te huisvesten. Ze geven elkaar veel lichaamswarmte.

Je geeft extra veel stro en ook kun je als je het toch te koud vindt een kartonnen
doos in het hok zetten zoals beschreven bij "Nestjes"
Een andere mogelijkheid om het wat warmer te maken is
 een oud dik kleed
over het hok te hangen. Wel zorgen dat er frisse lucht in kan.
Hiernaast zie je mijn cavia's die ook buiten blijven met dik kleed.
Het water in de winter is altijd lastig. De enige mogelijkheid is het regelmatig te verversen.
Want er is niet echt een truc die helpt tegen bevriezen.
Ik had meerdere flesjes, als de ene hangt kan de andere ontdooien.

Wat heet water erbij in het schaaltje ontdooit het bevroren water.

Mijn ervaring is dat als ik dan nieuw water geef ze meteen even gaan drinken.
Net of ze weten als ik het nu niet doe dan is het straks weer bevroren.
Suiker in het water tegen bevriezen is niet aan te raden want het bevriest toch al duurt het wat langer en suiker is echt slecht voor de darmen van je konijn

Let goed op als je een flesje gebruikt of het kogeltje in het tuitje niet al vast gevroren  is als het water in het flesje nog vloeibaar is.
 

Konijnen en vuurwerk
Veel mensen vragen zich af hoe de konijnen met oudjaar op al dat vuurwerk zullen reageren.
Mijn ervaring is dat ze gewoon buiten kunnen blijven.
Niet opsluiten in hun
hokken want dan juist bij angst niet weg kunnen vluchten is erg stressvol.
Ze gaan zelf in hokken liggen of eronder is mijn ervaring.
Er wordt al veel vuurwerk afgeschoten van te voren, daardoor wennen ze
ook al een beetje.
Laat alles zo gewoon mogelijk zijn.

Konijnen in de zomer

Konijnen kunnen slecht tegen heel warm weer. Ze hebben een bontjas aan die
ze niet even uit kunnen doen zoals wij .
Daarom moet een konijnenhok
niet in de hete middagzon staan.
Er moet altijd een plek in de schaduw zijn waar hij kan gaan liggen
als hij dat wil.
In het hok gaan liggen als de zon erop staat is geen optie Want temperaturen
kunnen
hoog oplopen in een hok in de zon. Onder het hok is dikwijls wel fijn
schaduw. Staat je hok toch in de hete zon omdat je geen andere plaats hebt,
zet er dan een
parasol boven of een grote paraplu dat scheelt een boel en
geeft schaduw. Ook een natte witte doek over het hok helpt. Het water verdamt en zorgt zo voor wat koelte. Wit weerkaatst de zon. Zwart absorbeert de warmte.
Ook bij extreem heet weer af en toe de stenen nat spuiten geeft verkoeling.
Ververs het water dikwijls want  water in de zon is zo warm.
 

Waar je heel alert op moet zijn in de zomer is op de madenziekte.        
Vliegen leggen graag eitjes op een vies konijnenkontje of in een wondje. De maden die daar uitkomen vreten aan je konijn. En wanneer je er niet op tijd bij bent dan is het altijd dodelijk. Het is een snel verlopend proces. Voorkomen is hier zeker veel beter dan genezen. Let dus goed op of je konijn geen plakpoep heeft en zo ja was hem onmiddellijk . De vliegen leggen hun eitjes het liefst op vieze natte plekken of geïrriteerde huid, bv door urine.

Wat je wel kunt doen is vliegen weren uit je ren. Hieronder volgen een aantal tips hoe je vliegen uit je ren kunt weren.
 

Pruisisch blauw
Onze grootmoeders wisten het al maar wij zijn het weer vergeten. Vliegen haten de kleur blauw. Ze gaan er niet op zitten. Niemand weet waarom, maar de praktijk wijst uit dat het zo is. Daarom werden in vroegere tijden alle keukens blauw geverfd.
Dat was al een hele stap in de goede richting. Nog beter werkt deze verf als we door een potje verf een hand vol zeer fijn gestampt aluin doen. Dan zijn we er zeker van dat de vlieg op een afstand blijft.

Afrikanen
Het afrikaantje (tagetes patula) is een heel eigenaardige plant. Goed beschouwd is het overal goed voor. De beste soort is de reeds genoemde tagetes patula, maar ook alle andere enkel bloemige afrikanen werken insecten werend. Vliegen haten de geur van afrikanen dus zet ze rondom je ren.

Citroengeranium
Een ideale plant voor mensen die een hekel hebben aan vliegend gedierte in huis is de zogenaamde citroengeranium. De citroengeranium houdt van zon maar heeft het liefst een plekje waar de avondzon of morgenzon komt.

Citroenkruid
In de Betuwe vind je op veel boerenerven een hele ouderwetse plant: het zogenaamde citroenkruid of Artemisia arboretum, een composiet met klieren op de bladslibben.
In die klieren zit een etherische olie die sterk naar citroen geurt en een ideaal afweermiddel is tegen vliegen en muggen. Van een flinke plant kunnen geregeld wat takken geplukt worden om binnenshuis te zetten als afweer tegen vliegen.

Vlier
Ook vlier oftewel de  Sambucus niger houdt vliegen op een afstand. Daarom zien we heel vaak vlierplanten vlak bij oude boerenhoeven.

Notenboom
Voor mensen met een forse tuin en dan liefst op kleigrond: plant binnen de kortste keren een notenboom (Juglans regia) in de buurt van de keukendeur. Een enkele boom houdt met zijn pittige geur allen vliegen op afstand. Sterker nog zelfs een paar bladeren van de noten boom, geplukt en in een vaas gezet, zijn genoeg om vliegen naar buiten te jagen.

Brandnetels en boerenwormkruid (giftig)
Vliegen hebben een gruwelijke hekel aan brandnetels (Urtica dioica) en boerenwormkruid (tanacetum vulgare).
In vroegere tijden werd met name het boerenwormkruid vaak rond stallen gezet om vliegen op een afstand te houden. Brandnetels mogen ook maar staan minder aardig. ( voor de konijnen beter want niet giftig)

Schijven citroen
Een paar schijven citroen op de vensterbang(Op het hok) kunnenop een zwoele zomeravond de vliegen op een afstand houden zonder ons( de konijnen) te hinderen.

Vliegengif
Meng hiervoor een deel peper met twee delen bruine suiker en maak met water een stroopje ervan en zet het schoteltje met dit spul waar veel vliegen komen. Ze zullen er van snoepen en de snoeplust met de dood bekopen.

Deze tips komen uit Milieuvriendelijke adviezen een  boekje van Greet Buchner en Fieke Hoogvelt

Ik zelf heb ook nog een tip. Hang cd's in de ren ,die draaien rond en de schittering jaagt de vliegen weg. Ik vond er echt minder vliegen in de ren vorig jaar.
Dit jaar doe ik het weer en ik ga afrikanen en citroengeranium proberen.

Dat doe ik nu elk jaar en echt de combinatie cd en citroengeraniums werkt!

En de laatste tip: Geniet van je konijnen en laat de de vliegen niet het plezier bederven.
De mens lijdt het meest van wat hij vreest.


Maak je hekken voor de ren van klein groen vierkantjes gaas

Sinds ik mijn rennen zo gemaakt heb en ook afgedekt heb met panelen, heb ik gemerkt dat er weinig of geen vliegen naar binnen vliegen.

Blijkbaar vinden ze de gaatjes te klein.


Tips voor tamme konijnen

1 Zorg dat je de ren zo maakt dat jij en je kinderen er
gemakkelijk in kunnen
om bij ze te gaan zitten en ze zo te aaien of iets lekkers te geven.

2 Maak de ren zo dat je
vanuit huis er ook naar kunt kijken.
In de winter ben je niet zoveel buiten. En zo zie je ze toch leuke dingen doen.
En zul je ze niet "vergeten".

3 Zorg dat je als je ze moet pakken je
niet achter ze aan hoeft te jagen, maar
dat dat gemakkelijk kan. Hier naast op het hok ligt een plankje dat zo voor
de uitgang van het hok geschoven kan worden. En dan het hok open en pakken
maar. Bij mijn hok doe ik de kattenluikjes op slot,  zet iets voor de tweede
uitgang en pluk ze  zo uit het hok. Met iets lekkers heb je ze zo in het hok gelokt.

4
Als ze nog klein zijn pak ze dan regelmatig op, dat vinden ze prima.
Later als ze volwassen zijn zijn ze daar niet dol meer op. Doe het dan alleen nog
als het niet anders kan.
Maar door ze als kleintjes veel op te pakken worden ze tammer als ze volwassen
zijn.
Want ze zijn aan jou en jouw geur gewend.

5 Verzorg de konijnen in de winter  niet alleen maar blijf ze veel aandacht geven.
Wanneer je de hokken verschoont neem daar dan de tijd voor.
De konijnen komen steeds nieuwsgierig kijken aai ze dan uitgebreid en laat ze
in de weglopen, jaag ze niet weg. Hiernaast krijgt Evelien eerst een wasbeurt
van Margootje voor ze het hok mag verschonen.

6
Wanneer je langs loopt sta  dan dikwijls even stil, aai ze over het hek heen
of geef ze een appelboomblaadje.
Of praat even tegen ze.
Ja praten, nee ze zullen niets terug zeggen maar leren zo wel jou aan je stem herkennen.
Konijnen kunnen niet geweldig zien maar horen en ruiken des te beter.
Onze Babbel komt al kijken of je iets hebt voor haar als de deur maar open
gaat net een hondje.
   
 



 


  
Alles wat je op deze site gelezen hebt komt voort uit mijn eigen ervaring.

Ik ben geen expert en ben dan ook niet verantwoordelijk voor dingen die bij iemand anders mis gaan of anders gaan.
Ik heb deze site geschreven met de bedoeling dat konijnen het beter krijgen. En dat mensen ontdekken wat een leuke dieren konijnen eigenlijk zijn.
 
Heb je toch nog vragen stuur me dan een e-mail . Ik zal altijd proberen een antwoord te geven.

 


anne-marie@konijneninjetuin.nl
Met vriendelijke groet Anne-Marie Walraven.

 

Links naar andere sites



 

             

                  www.sophia-vereeniging.nl



                     


           Landelijke stichting herplaatsing huisdieren

                                                                                               
 www.slhh.nl